Autorski projekti i ‘hommage’ F. Hadžiću u Kerempuhu

Novu sezonu Satiričkog kazališta Kerempuh, u godini u kojoj taj teatar slavi pedeset godina postojanja, obilježit će nekoliko iznimnih autorskih projekata i kolaž komedija nastao u čast Kerempuhovu osnivaču, dugogodišnjem voditelju i najizvođenijem autoru Fadilu Hadžiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želimo imati što kvalitetnije, što satiričnije projekte. Na taj način Kerempuh nastavlja misiju svojeg osnivača Fadila Hadžića, kojemu smo posvetili čitav ovogodišnji program”, kazao je u razgovoru za Hinu ravnatelj Kerempuha Duško Ljuština.

Za ovu jesen Ljuština najavljuje tri premijerna naslova i početak rada na obnovi i dopuni Cabareta Chische Lische na Noćnoj sceni.

Sezonu u petak 10. listopada otvara premijera novog autorskog projekta Olivera Frljića “Jazavac u Kerempuhu”. Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, a kostimografkinja Sandra Dekanić, dok scenografiju i odabir glazbe potpisuje sam Frljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predstavi su četiri glumca – Hrvoje Kečkeš, Vilim Matula, Borko Perić i Rakan Rushaidat – koji s Frljićem čine autorski tim, a riječ je o satiri koja u formi stand-upa kroz priču o promjeni imena Kerempuha prije 20 godina (do 1994. zvao se Jazavac) razotkriva brojne društvene apsurde.

“Frljić je imao posve otvorene ruke u autorskom poslu pa se on na neki način poigrava i nama samima, svi smo podvrgnuti satiričkom propitivanju ukupne priče o promjeni imena kazališta, nitko nije preskočen ili zaobiđen”, kazao je Ljuština. “U satiričko-komediografskom smislu to je vrlo šarolik komad i vrlo kvalitetno umjetnički obavljen posao u kojemu se spojila briljantna glumačko-kazališna ekipa”, napomenuo je.

Slijedi 27. listopada na sceni Vidra premijera komedije “5ŽENA.COM” Španjolca Josea Miguela Contrerasa, nastala u koprodukciji s umjetničkom organizacijom Teatroman i u režiji Renea Bitorajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Riječ je o velikom inozemnom hitu koji je u Bilbau i Madridu 2002. u samo dva tjedna pogledalo više od pedeset tisuća ljudi. Kerempuh time želi ponovno osnažiti svoju drugu scenu”, istaknuo je Ljuština.

U predstavi Nataša Dangubić, Daria Lorenzi Flatz, Nataša Janjić, Nina Erak Svrtan i Mia Anočić Valentić na duhovit i autoironičan način interpretiraju razne aspekte ženskog pogleda na svijet. U njihovim ispovijestima padaju sve maske i raskrinkavaju se tajne muškaraca, seksa i muško-ženskih odnosa.

“Idu dani” za kraj godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slavljeničkoj godini Kerempuh je svoje aktivnosti usmjerio na prisjećanje na osnivača Fadila Hadžića, koji je u ožujku dobio i svoju zvijezdu na Kerempuhovoj stazi slavnih. Gradska skupština odlučila je da se prolaz u Ilici 31 nazove Prolazom Fadila Hadžića, a za konac studenoga Ljuština najavljuje satirično-nostalgičnu kazališnu reviju “Idu dani”, kolaž ponajboljih Hadžićevih dramskih djela u adaptaciji Borisa Senkera i režiji Roberta Raponje.

Bit će to ‘hommage’ antologijskom autoru i brojnoj publici koja ga je oduvijek obožavala, a kako je riječ o prisjećanju na pet desetljeća toga kazališta, svaki će dio biti u znaku jednoga od njih. “Korišteni su dijelovi ‘Zmije’, ‘Revolucije u dvorcu’ i drugih komedija koje je Senker vezao u jednu kazališnu cjelinu. Osim što je to ‘hommage’ jednom od najizvođenijih dramskih autora svih vremena na ovim prostorima, to će biti i predstava za koju se nadamo da će doživjeti više od stotinu izvedaba”, kazao je Ljuština.

U predstavi sudjeluje gotovo cijeli Kerempuhov ansambl – Mia Anočić, Mia Begović, Velimir Čokljat, Filip Detelić, Ivan Đuričić, Nina Erak-Svrtan, Željko Koenigsknecht, Elizabeta Kukić, Anita Matić-Delić, Luka Petrušić, Maja Posavec, Edo Vujić i “snimljeni” Tarik Filipović, dok će se kao poseban gost pojaviti Ozren Grabarić. Scenograf je Žorž Draušnik, kostimografkinja Jasmina Pacek.

U 2015. borba za mir i propitivanje društvenih rituala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za drugi dio sezone, početkom ožujka 2015., Ljuština najavljuje praizvedbu nove drame Dine Pešuta “Lizistrata”, napisanu posebno za to kazalište. “Riječ je o mladom, afirmiranom i nagrađivanom dramatičaru, a njegovu će komediju nastalu po motivima Aristofanove ‘Lizistrate’ režirati Dora Ruždjak Podolski”, kazao je Ljuština.

U središtu je grupa žena koja u bliskoj budućnosti “pokreće akciju, otima figuru moći” zalažući se za ideju mira u svijetu. U predstavi glumi cijeli Kerempuhov ženski ansambl (Linda Begonja, Maja Posavec, Elizabeta Kukić, Anita Matić-Delić, Nina Erak-Svrtan, Branka Trlin, Mia Begović, Mia Anočić-Valentić i Ana Maras Harmander) i jedan glumac – Mario Mirković.

Dramaturginja predstave je Kerempuhova ‘kućna’ dramaturginja Dora Delbianco, kostimografkinja i scenografinja Valentina Crnković, koreografkinja Petra Hrašćanec, a skladatelj Stanislav Kovačić.

Slijedi u travnju “Ansambl za smijeh i tugu”, autorski projekt redatelja Dine Mustafića naslonjen na čvrsti dramski predložak fragmenata tekstova suvremenih dramatičara Mate Matišića, Gorana Stefanovskog i Hriste Bojčeva.

“Predstava je u formi scenskog dramoleta gdje se tragikomično propituju društveni rituali – ceremonije, inauguracije, sastanci, vjenčanja, premijere, sahrane, parade – sve manifestacije inaugurativnog karaktera političkog, socijalnog i kulturnog života”, objasnio je Ljuština.

Kostimografkinja je Marita Ćopo, scenograf Dragutin Broz, a glazbu potpisuje Mate Matišić.

Prije kraja sezone 2014./2015. Kerempuh počinje rad na novoj predstavi autorskog dvojca Renea Bitorajca i Tarika Filipovića “Dobro došli u Hrvatsku”. Njihov će se novi humoristični scenski program baviti specifičnom regionalnom tipologijom te portretirati tipična obilježja podneblja i karaktera unutar Hrvatske, a njegovu premijeru Ljuština najavljuje za početak sezone 2015./2016. Scenografiju na predstavi radit će Aljoša Paro, kostime Vedrana Rapić, a glazbu Tihomir Preradović i David Vurdelja.

U lipnju 2015. održat će se tradicionalni Dani satire Fadila Hadžića, a tu je i ciklus “Kazalište bez granica”.

Tako će “Svećenikova djeca” gostovati u studenome u Beču, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” gostovat će u Ljubljani, “Živio Harms, čuda postoje!” u Beogradu i Skopju i dugdje.

“Iz godine u godinu, ovo kazalište želi biti što kvalitetnije i bolje, što imamo i obvezu raditi, upravo iz poštovanja prema svojem osnivaču Hadžiću. U ovim teškim, recesijskim vremenima kazalište Kerempuh vrlo odgovorno obavlja svoju misiju zbog koje je i osnovano”, poručio je Ljuština.

Autorski projekti i 'hommage' F. Hadžiæu u Kerempuhu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.