Banksyjeve slike prodane neoštećene u Parizu

foto. Fah

Četiri Banksyjeva djela prodana su na dražbi u Parizu u srijedu, a ni jedno nije doživjelo sudbinu slike britanskog uličnog crtača koja se sama izrezala u djeliće nakon što je prodana za više od milijun funti na aukciji u Londonu ranije ovog mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među prodanim djelima u aukcijskoj kući na Elizejskim poljanama bilo je i Banksyjeva slika koja prikazuje britansku kraljicu Viktoriju iz 19. stoljeća u neobičnoj seksualnoj pozi s drugom ženom.

Prodana je za 11.700 eura dok je Bankyjevo platno “Konzerva juhe” prodano za 46.800 eura.

Drugo Banksyjevo djelo prikazuje Dorothy iz “Čarobnjaka iz Oza” i specijalnog policajca koji joj rukama u gumenim rukavicama pretražuje košaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najskuplje djelo, rad američkog umjetnika KAWS-a nazvan “Bez naslova (Miffy jede), prodano je za 123.500 eura.

Međutim nije se ponovio događaj 5. listopada u Sotheby’su u Londonu, kada se Banksyjeva slika “Djevojčica s balonom” sama uništila rezačem skrivenim u okviru nakon što je prodana.

Djelo je za 1,2 milijuna eura kupila europska kolekcionarka koja je kasnije objavila da je nakon prvotnog šoka odlučila platiti djelo smatrajući da posjeduje time dio povijesti umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dražbe umjetnik je objavio video u kojem se prikazuje kako je uklopio skriveni rezač u okvir platna. Platno je, nakon što je izrezano, preimenovao u “Ljubav je u kanti”, prema Sotheby’su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.