Benedikt XVI. izrazio zahvalnost Jánu Figeľu zbog ustavne potvrde braka

Bratislava, 19. lipnja (TK KBS/Rádio LUMEN) Papa emeritus Benedikt XVI. izrazio je zahvalnost potpredsjedniku slovačkog parlamenta Jánu Figeľu zbog ustavne potvrde braka kao saveza muškarca i žene. To je učinio pismom kojim je reagirao na Figeľovu čestitku za njegov rođendan. Kako je naveo Ján Figeľ, pismo ga je potaknulo na daljnji trud oko javne dobrobiti u Slovačkoj, ali i u svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Želim izraziti svoju zahvalnost na Vašem pozdravu za rođendan i na sjećanju na naše mnoge susrete u proteklim godinama. Cijenim Vašu obzirnost, posebno Vaše ljubazne riječi o mojem djelovanju koje se tiče odnosa između vjere i razuma. Dopuna slovačkog ustava, kojim se potvrđuje kako je brak savez između muškarca i žene, jako me je umirio. Znam da je u vremenu obilježenom mnogim ideologijama, koje su neprijateljske prema braku, provođenje tog amandmana [o definiciji braka] iziskivalo veliku hrabrost. Sa željom svega najboljega u Vašem radu, uvjeravam Vas da ću Vas se posebno spomenuti u svojim molitvama te Vam šaljem svoj blagoslov kao obećanje milosti i mira”, piše u osobnom pismu Jánu Figeľu Benedikt XVI.

S Benediktom XVI. sadašnji se predsjednik slovačkih kršćanskih demokrata, Jan Figel, susreo više puta u razdoblju njegova pontifikata – u Brnu, Rimu, Castel Gandolfu i Veroni. Iznimnim smatra prvi susret u Kölnu tijekom Svjetskih dana mladih 2005. godine. “Bilo je to tijekom njegova prvog posjeta u rodnoj Njemačkoj, kamo sam bio pozvan kao europski povjerenik za obrazovanje i mladež. Europska je unija tada značajno podržala taj svjetski pothvat”, rekao je Figeľ, prema čijem je mišljenju papa emeritus uvijek poseban naglasak stavljao ne samo na vjeru, nego i na razum, logiku i prirodni zakon te njihov pozitivan odnos prema kršćanskoj vjeri. “Njegova mudrost proizlazi iz dubokog i širokog znanja. Njegova je odluka o odlasku iz službe bio izraz unutarnje snage i poniznosti”, dodaje Figeľ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.