Bez Ivana Pavla II., hrvatska bi povijest bila nepotpuna, a hrvatska vjernička duša siromašnija

“Ivan  Pavao II. – Papa hrvatske nade” naslov je najnovije knjige zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koja je predstavljena na blagdan Majke Božje Fatimske  večeras u zagrebačkoj prvostolnici, neposredno nakon zahvalnoga euharistijskog slavlja za kanonizaciju dvojice papa, prenosi IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na predstavljanju knjige govorili su riječki nadbiskup dr. Ivan Devčić te urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić, a okupljenima se obratio i autor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

“Bez Ivana Pavla II., pape hrvatske nade, i bez njegovih riječi zauzimanja, hrvatska bi povijest bila nepotpuna, a bez njegovih pohoda, hrvatska bi vjernička duša bila siromašnija.” Tim riječima kardinala Bozanića započeo je svoje izlaganje urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić. Istaknuo je kako knjiga na 168 stranica u tri tekstualna dijela popraćena bogatom fotogalerijom donosi građu iz homilija, predavanja i drugih napisa u kojima je zagrebački nadbiskup govorio o Ivanu Pavlu II.

Kako je objasnio, knjiga u prvom dijelu koji nosi naslov “Ivan Pavao II. – svjedok Božje blizine”, donosi razmišljanja kardinala Bozanića o Ivanu Pavlu II, koji od početka svoje papinske službe proročki ohrabruje Crkvu i čovječanstvo da se ne boji Isusa Krista. U drugome dijelu knjige pod naslovom “Papin hrvatski triptih” sabrani su osvrti na tri Papina pastoralna pohoda Hrvatskoj, dok se treći dio naslovljen “Značenje pohoda Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj”, osvrće na svjetlo odnosa između rimskih prvosvećenika i hrvatskoga naroda, a posebno na apostolske pohode tih papa u razdoblju važnih društvenih promjena i događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je kako je sv. papa Ivan Pavao II. donio nadu i ohrabrenje ne samo Hrvatskoj, već i cijelome svijetu. “Papa hrvatske nade i papa nade cijeloga čovječanstva nije to u smislu bilo kakve nade, nade koja dolazi odozdo, od čovjeka i njegovih postignuća, nego nade koja nam je darovana odozgo”, rekao je riječki nadbiskup te dodao: “Upravo takvom nadom kardinal Bozanić želi iznova ‘inficirati’ sivilo hrvatske svakodnevice obilježene podjelama, sukobima i beznađem”.

Prisutnima se kratko obratio i kardinal Bozanić. Rekavši da spomen treba čuvati, zahvalio je Bogu na daru koji nam je dao u sv. papi Ivanu Pavlu II.

Tom je prigodom prikazan i video prilog u kojemu su sažeti najznačajniji trenuci triju apostolskih pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj. Predstavljanje knjige pjesmom je uveličao Bogoslovski oktet, objavila je IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveta misa zahvalnica za pape Ivana XXIII. i Ivana Pavla II.

Zahvalno euharistijsko slavlje za kanonizaciju dvojice papa – Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. večeras je u zagrebačkoj prvostolnici na blagdan Majke Božje Fatimske predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nuncij je istaknuo kako su ova dvojica papa obilježili povijest suvremene Crkve. „Prvi, ‘Papa Dobri’, papa je Drugoga vatikanskog koncila, koji je otvorio nova obzorja za hod Crkve; papa koji je dirnuo srca raznih naraštaja ljudi, pa i onih koji su tradicionalno daleko od kršćanske vjere“, rekao je mons. D’Errico.Govoreći o Ivanu Pavlu II., nuncij je napomenuo kako je iz njega sjajila velika svjetlost – svjetlost njegova nutarnjega svijeta, njegove blizine s Bogom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjećajući se osobnih susreta s Ivanom Pavlom II, koji ga je imenovao biskupom, kazao kako se uvijek divio njegovoj čvrstoći karaktera, širokoj ljudskoj i kulturalnoj obrazovanosti, dosljednosti odluka, prosvijetljenomu naučavanju, apostolskoj revnosti, ekumenskoj i međureligijskoj zauzetosti.

Podsjetio i na duboke povezanosti Ivana Pavla II. s Hrvatskom i hrvatskim narodom te naglasio kako je papa vrlo dobro poznavao probleme Hrvatske. Spomenuo je i njegovu gorljivu zauzetost za mir u Hrvatskoj. „Puno sam ga puta čuo kako izražava svoju ogorčenost i svoju zabrinutost onime što se događa ovdje u Hrvatskoj i u susjednim zemljama pri kraju dvadesetoga stoljeća, u srcu Europe. Zato nije oklijevao neprestance podizati svoj glas kako bi skrenuo pozornost svijeta i odgovornih u međunarodnoj zajednici“, prisjetio se nuncij.

Podsjetio je i na tri papina pohoda Hrvatskoj i dva Bosni i Hercegovini te istaknuo kako su upravo ti dani – premda odražavaju i velike teškoće i izazove osjetljivih povijesnih trenutaka među najradosnijim danima Crkve u Hrvata.

Posebno je podsjetio na prvi pohod Ivana Pavla II. Hrvatskoj i njegovu molitvu na grobu bl. Alojzija Stepinca, a naglasio je i kako je on bio prvi papa koji se Hrvatima obratio na hrvatskome jeziku i to 30. travnja 1979. u bazilici sv. Petra u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i riječi ohrabrenja koje je Ivan Pavao II. tada uputio Hrvatima: „Budite vjerni, budite postojani, budite ponosni na svoje kršćansko ime!”.

U euharistijskom slavlju s nuncijem D’Erricom sudjelovali su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ika
Photo: zg-nadbiskupija.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.