U BiH tražili zabranu Frljićeve predstave, nadležni odbili: ‘Bolno vrijeđa kršćane, muslimane, državu i građane’

Foto: fah

Hrvatsko kulturno društvo Napredak pozvalo je u subotu ministarstvo kulture Sarajevske županije i upravu Međunardnog teatarskog festivala (MESS) da skinu s repertoara predstavu hrvatskog redatelja Olivera Frljića ‘Naše nasilje i vaše nasilje’ ističući da se radi o blasfemičnoj predstavi u kojoj se ne radi o umjetničkoj provokaciji nego o pukom vrijeđanju osjećaja građana, napose vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ova predstava bolno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane“, navodi se u priopćenju HKD Napretka čije je sjedište u Sarajevu.

Pojašnjava se kako je gotovo potajno najavljen kazališni komad Olivera Frljića „Naše nasilje i Vaše nasilje“ što bi se trebao igrati u nedjelju 9. listopada na sceni sarajevskog Narodnog kazališta u okviru festivala MESS nakon što je njezino prikazivanje u Poljskoj i Austriji izazvala javno zgražanje, ali i kaznene prijave.

„Hrvatsko kulturno društvo Napredak poštuje, štoviše zalaže se i promiče umjetničke slobode, razumije i provokaciju u službi umjetnosti, ali banalno – ali ne zbog toga i manje opasno – vrijeđanje vjernika naprosto drži nedopustivim, blasfemijom u njezinu najdrastičnijem obliku”, dodaje se iz HKD-a Napretka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ove institucije izrazili su očekivanje da neće biti potreban građanski bojkot predstave i da se izbjegnu nove kaznene prijave zbog čega su iz zatražili traži od nadležnog ministra i uprave Messa da se predstava skine s repertoara.

Direkcija MESS-a kaže da Frljića kritiziraju “na neviđeno”, neće izbaciti predstavu

Direkcija kazališnog festivala MESS priopćila je u subotu kako neće skinuti s repertoara predstavu “Naše i vaše nasilje” hrvatskog redatelja Olivera Frljića pozivajući se na umjetničke slobode nakon zahtjeva da se njezina izvedba otkaže jer, kako tvrde kritičari, vrijeđa osjećaje građana, napose vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Direkcija Festivala MESS smatra da u demokratskim i slobodnim društvima umjetnici i umjetnice imaju pravo kritički propitivati sve aspekte društvene stvarnosti. Traženje zabrane predstave je izraz nedemokratskog čina s obzirom da su umjetničke slobode jedna od najvažnijih evropskih vrijednosti”, stoji u reagiranju direkcije MESS-a koje je objavljeno nakon što su iz Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” zatražili skidanje te predstave s repertoara jer, kako drži, vrijeđa osjećaje katolika i muslimana.

Njemački kritičar: Za Frljićevu predstavu ‘Naše nasilje vaše nasilje’, mozak vam jednostavno nije potreban

“Bosanski kazališni redatelj Oliver Frljić provocira obrazovano građanstvo”, pišu njemački kritičari. U svibnju je provocirao u Beču, sada u Berlinu, u okviru festivala posvećenom 100. obljetnici rođenja Petera Weissa i njegove Estetike otpora u HAU.

Već u svibnju Frljićeva predstava u Beču pobrinula se za mali skandal, zatim je zbog kazališne predstave “Naše nasilje i vaše nasilje” u kojem je vrijeđano vjersko i nacionalno dostojanstvo građana podignuta kaznena prijava u Poljskoj. Tužbu je podnijelo nekoliko gradskih vijećnika nakon što je njihova kolegica gledala predstavu i prenijela što je vidjela u Frljićevoj predstavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frljić u predstavi kao predložak rabi trilogiju Petera Weissa “Estetika otpora” pokazujući radničku klasu pod fašizmom, čime navodno prikazuje aktualnu situaciju u Europi, posebno ukazujući na imigrante.

Rezultat toga je “Naše nasilje i vaše nasilje”, a inače ga nije puno briga za Petera Weissa i njegovo djelo. Frljić ima pregledan pogled na svijet, a taj kratko glasi: “Kapitalizam = fašizam = rat = kriv za sve loše na svijetu”, ističe njemački kazališni kritičar Sascha Krieger.

Oliver Frljić sramoti Hrvatsku – kazneno prijavljen u Poljskoj!

Nažalost, Frljićeva sramota dijelom je sramota i cijele Hrvatske jer poljski, ali i većina njemačkih medija vežu Frljića uz našu zemlju.

“Gledajući tu predstavu osjetila sam se uvrijeđena: kao vjernica, Poljakinja i Europljanka. Bilo je potrebno reagirati,” rekla je gradska vijećnica Grażyna Szabelska za javnu radijsku postaju Polskie Radio. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici, potpadaju pod kazneno djelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve to, navode gradski vijećnici, predstavlja kršenje kaznenog zakona koji to jasno definira u točki 137. (vrijeđanje nacionalnih simbola), kao i točki 196. (povreda vjerskih osjećaja). Za navedena djela predviđene su novčane kazne, kao i kazna zatvora.

Kako su Austrijanci ‘udarili’ po Frljiću: ‘Amaterske i dosadne provokacije iritantnog kazališnog djela’

Kritičar Von Norbert Mayer iz Die Pressea bio je daleko “najokrutniji”. Frljićevu predstavu okarakterizirao je kao cinizam bez ikakve mjere i smisla, prozvao je jednostavnom i sirovom, te je napisao da djeluje amaterski i dosadno dok pokušava šokirati gledatelje.

Mayer napominje da je riječ o “općem napadu na sve”, te da je riječ o “iritantnom kazališnom djelu koje traje predugih 75 minuta, s neugodnim vonjem školskog kabarea”.

“Samo su ljubitelji hardcorea pljeskali”, zaključuje kritičar na kraju teksta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.