Biskup Košić: Kao što vjetar nosi pred sobom sve – tako i Duh Sveti nas ispunja svojom snagom i nosi ususret Ocu nebeskome

krizma
Foto: sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je na blagdan Duhova, u nedjelju 24. svibnja, svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku i tom prigodom podijelio sakrament svete potvrde kandidatima iz katedralne župe. U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, katedralni župnik preč. Marko Karača, a služio je đakon Mario Šagolj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na početku u ime krizmanika, roditelja i kumova biskupa je pozdravila gđa Iva Kus.

U homiliji biskup je podsjetio kako danas crkva slavi Pedesetnicu, završetak Uskrsnog vremena i veliki blagdan silaska Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Današnjim blagdanom mi se sjećamo prvog dara apostolima, obećanja koje je Isus ispunio, a to je da će im poslati silu odozgor, dati Duha branitelja i Duha istine. Nakon Uskrsnuća Isus se svojim učenicima objavljivao četrdeset dana uvjeravajući ih da je živ. Nakon tih četrdeset dana uzašao je na Nebo, ali im je prije toga rekao da ostanu u gradu dok se ne obuku u Silu odozgo. Apostoli su ga poslušali, te su zajedno s Marijom svakoga dana molili za Dar Duha Svetoga, kojeg su na blagdan Pedesetnice i primili. Kako je to bilo čuli smo u prvom čitanju. Apostoli su se ponovno našli okupljeni u Dvorani Posljednje večere i najprije su čuli šum vjetra, a onda su sišli plameni jezici na svakoga od njih i oni su počeli govoriti u različitim jezicima koje su onda svi čuli i razumjeli mnogi narodi koji su se taj dan okupili u Jeruzalemu“, rekao je biskup te dodao kako se najveći židovski blagdan Pasha poklopio s Isusovim Uskrsnućem, a židovski blagdan Saveza, koji se slavi pedeset dana nakon Pasha, poklapa se s kršćanskim blagdanom Duha Svetoga.

„Naime kada su Židovi izašli iz egipatskog ropstva tada su doživjeli taj prijelaz u slobodu i to je Pasha, a onda su pedeseti dan od Mojsija primili Deset Božjih zapovijedi, te slave na taj dan blagdan Saveza Božjega s Izraelom. Na taj dan Isusovi učenici primaju Duha Svetoga i tako se rađa Crkva. Ono je bio stari Savez, savez na Sinaju, a ovo je novi Savez kojeg je Isus uspostavio svojom krvlju i zapečatio poslanjem Duha Svetoga. Ako su temelji starog Saveza Deset Božjih zapovijedi, novi Savez je utemeljen u Zapovijedi ljubavi i obuhvaća zapovijedi starog Saveza ali ih i usavršava, u Duhu Svetom, ljubavi Oca i Sina izlivenoj na apostole i darovanoj Crkvi“.

Na kraju biskup je poručio krizmanicima: „Kao što vjetar nosi pred sobom sve tako i Duh Sveti nas ispunja svojom snagom i nas nosi ususret Ocu nebeskome. On je zapalio srca učenika da ona gore za Isusa, da ga ljube i da ga vjerno slijede. Mi Isusa ne možemo ljubiti bez tog dara Duha Svetoga i zato molimo ‘Dođi Duše Sveti i ognjem svoje ljubavi zapali naša srca’. To je drevna molitva Crkve i vi je dragi mladi molite da Duh Sveti zapali vaša srca, da vas vatra ljubavi promijeni i da hrabri u ljubavi svjedočite Isusa Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju slavlja koje je animirao zbor mladih, biskupu je zahvalio preč. Karača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.