Biskup Uzinić: ‘Papa vrlo jasno osuđuje različite populizme, demagogije, neoliberalizam, individualizam’

Nadbiskup Mate Uzinić
Foto: fah

Dubrovački biskup Mate Uzinić za N1 je objasnio da je Papa u najnovijoj enciklici spomenuo pismo hrvatskih biskupa povodom 50. obljetnice završetka Drugog svjetskog rata:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tom dokumentu biskupi govore da nije pravo polazište ‘moje žrtve, a tuđi zločini’, nego je pravo polazište ‘zločini članova mog naroda, a žrtve drugih’.”

Uzinić je rekao da je riječ o dokumentu biskupa “koji je možda u društvu zaboravljen”:

“Ali mi biskupi povremeno ga citiramo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Pismo hrvatskih biskupa o 50. obljetnici završetka Drugog svjetskog rata, u njemu se na pravi način Crkva u Hrvata pozicionirala u odnosu na Drugi svjetski rat i poraće. Iz toga je moguće stvoriti prave pozicije i za ovaj rat koji smo imali”, kazao je Uzinić i dodao:

“Problem je da, to što smo rekli, u praksi nedovoljno provodimo. Papa u poglavlju u kojem govori o putovima susreta, o pomirenju, oprostu, nezaboravljanju, u tom kontekstu spominje i izjavu hrvatskih biskupa koji su između ostalog istaknuli da dugujemo jednako poštovanje svakoj nevinoj žrtvi, bez obzira na sve naše razlike. Papa citira taj dio u kojem govori o jednakom dostojanstvu svake žrtve, a ne samo one koji su nam vezani krvnim ili drugim vezama.”

“Ubojstvom svakog čovjeka nije žrtva samo taj čovjek, nego je žrtva cijelo čovječanstvo”, naveo je Uzinić taj dio poruke treće enciklike pape Franje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Uzinić je rekao da je ova enciklika poslana cijelom svijetu:

“Papa ovom enciklikom prelazi granice Katoličke crkve, govori drugima o tome što Katolička crkva naučava, ali i što nam je zajedničko s drugima”, kazao je Uzinić.

Objasnio je da “Fratelli tutti”, kako je naslovljena enciklika, treba tumačiti kao citat Franje Asiškog, što bi značilo da se obraća “svim braći i sestrama”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ljudima možemo prići samo na dva načina, da ih zaobiđemo ili čak i ozlijedimo, ili da im pristupimo upomoć”, objasnio je Uzinić encikliku koja govori o dijalozima nakon ratova, o smrtnoj kazni i doživotnom zatvoru, o ekonomiji i politici.

Objasnio je da je riječ o papinom obraćanju u kojem govori o svijetu koji još ne postoji, ali čije se osnovne konture već sada naziru u doba ogromnih i opasnih svjetskih kriza.

“Razum može pomoći oko toga da imamo sređene društvene odnose, da poštujemo jedni druge, da imamo sređeno društvo, ali ne može nam pomoći da jedni druge prepoznajemo kao braću i sestre. Polazi od toga da smo svi stvoreni od jednog oca, pa smo po tome braća i sestre”, kazao je Uzinić.

Jedno poglavlje je posvećeno politici, istaknu je, i to “dobroj politici”, takvoj koja se temelji na društvenoj solidarnosti, koja vodi o dostojanstvu svakog čovjeka, koja se vodi autentičnoj pravednosti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Papa vrlo jasno osuđuje različite populizme, demagogije, neoliberalizam, individualizam, ovisnost o ekonomskim interesima, o načinima na koje ekonomija nastoji ušutkati politiku. Kaže da svijet bez ‘prave politike’ ne bi mogao funkcionirati, jer bi samo oni koji su moćni mogli ići naprijed, a svi drugi bi bili zanemareni”, dodao je Uzinić.

“Ima jedan tekst u kojem on kaže da je paradoksalno da neki od onih koji kažu da ne vjeruju u Boga, više vrše Njegovu volju nego oni koji kažu da vjeruju”, istaknuo je i to.

Rekao je da papa kritizira i radikalnu ljevicu, “danas bez vrijednosti, uvelike liberalnu”, ali i “desnicu, obojenu demagogijom, nacionalizmom”.

“Ova enciklika poslana je jednako SAD-u, kao i Latinskoj Americi i Europi i čitavom svijetu”, kazao je biskup Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.