Blagdan Cvjetnice

Cvjetnica
Cvjetnica

Cvjetnica (dan muke Gospodnje) je kršćanski blagdan, slavi se u nedjelju prije Uskrsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11:1-11, Matej 21:1-11, Luka 19:28-44, i Ivan 12:12-19), ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Kad je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnicu se prije jedne mise obavlja procesija s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Sama misa je posvećena Isusovoj muci na kojoj se čita ili pjeva cijeli izvještaj o muci iz Evanđelja.

Bilo je to dan uoči Pashe kada su se u Hramu klali pashalni janjci. Pred nama je drama u kojoj isti narod, koji je Isusa tako ushićeno uzvisivao kao svoga kralja i Mesiju, malo zatim pred Pilatom, predvođen narodnim starješinama, mahnito traži njegovu smrt na najokrutniji način. Drama Cvjetnice nije samo povijesni religijsko-politički događaj, nego je istovremeno u jedan povijesni trenutak uprisutnjena duboka nadvremenska drama svijeta, drama ljudske povijesti kao i životna drama svakog od nas.

U muci se posebno ističe Isusova duboka dosljednost onomu što on od početka jest. To je dosljednost Očevoj volji, dosljednost ljubavi i istini, opraštanju i pomirenju. On zna da jedino tako može ostvariti kraljevstvo nebesko. Trpljenje i smrt su učinak sile zla. Ali su u isto vrijeme gotovo privilegiran prostor u kojem se na najsnažniji način očituje snaga života. Isus je zato poslušan ”do smrti na križu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Cvjetnica“ je blagdan nade u nešto bolje – za sve ljude kojima se ne priznaje ljudsko dostojanstvo. „Veliki petak“ je blagdan pravedničke smrti koja se pretvara u Uskrsnuće. Takvu nadu u bolje treba ojačati idealom ljubavi prema bližnjemu. A nadu s ljubavlju treba hraniti i zalijevati, baš kao i cvijeće, svaki dobronamjerni čovjek, jer „nada s ljubavlju“ kao i samo “dobro,“ šire od sebe svoj „cvjetni miris“ i svatko ih može udisati kao čisti zrak !

Cvjetnica je dobila ime po početnom slavlju, po cvijeću. To je naziv za Nedjelju Muke Gospodnje. Na dan Cvjetnice, masa malih oduševljenih ljudi u Izraelu išla je za Isusom i pratila ga na njegovom putu iz Betanije u Jeruzalem. Nosili su maslinove grančice i klicali su mu: “Hosana Sinu Davidovu”. Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.