Današnjom Pepelnicom počinje korizma

Iza nas je posljednji karnevalski dan utorak, a današnjom Čistom srijedom ili Pepelnicom počinje korizma. To je posebno 40-dnevno vrijeme u kojem se katolički vjernici svake godine u cijelome svijetu pripremaju za svoj najveći blagdan, Uskrs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što i sam naziv govori, riječ je o danu u kojem vrijedi zapovjedani post i nemrs, a četrdesetdnevnica službeno započinje posipanjem pepela u obliku križa na čelo ili kosu vjernika za vrijeme slavljenja sv. Mise. Pepelnica je zapravo spomen na pokoru koju su činili Židovi tijekom svoje povijesti, dok obred pepeljenja spaljenim i blagoslovljenim maslinovim i palminim grančicama datira još od 11. stoljeća.

Pepeljenje simbolički označava pokoru, obraćenje i nadu u uskrsnuće te vjernike podsjeća na prolaznost zemaljskog života i usmjerava prema nematerijalnim vrijednostima i preispitivanju njihovih životnih prioriteta i svojoj vjeri.

U središtu priprave za Uskrs su post, molitva, odricanje i dobra djela te je svatko pozvan da nešto posebno napravi – kako za sebe osobno, tako i za društvenu zajednicu u kojoj živi. Korizma završava Velikim petkom, danom u kojem je također propisan post i nemrs što znači da se osoba taj dan može jednom do sita najesti. Za sve ostale korizmene petke vrijedi pak samo nemrs, što znači suzdržavanje od mesa i masne hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni vjernici uz post se odriču i njima “dragih” navika, na koje su često navezani – alkohol, cigarete ili gledanje tv-a te se više bave humanitarnim radom.  Poznati hrvatski teolog i svećenik, Tomislav Ivančić  tumači kako korizma ima cilj mijenjati čovjeka, i to iznutra: ‘Ako Crkva zahtijeva da odricanjem uđemo u korizmu, pokoru, žrtvu i post, onda to čini zato da bi ti sutra izišao iz korizme s osjećajem punine, dostojanstva, sigurnosti, vlastitog identiteta i svijesti da možeš činiti djela. O, kako trebamo ljude koji će imati hrabrosti odricati se.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.