Dani fotografije Arhiva Toše Dabca počeli izložbom u MSU

Zagreb, 07.10.2015 - Tematskom izložbom "Tekst i grad" u No galeriji Muzeja suvremene umjetnosti otvoreni su 7. Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac. Na fotografiji izložba. foto HINA/ Daniel KASAP / dk

Izložbom “Tekst i grad”, na kojoj su fotografije Toše Dabca na naslovnu temu sučeljene s radovima tridesetak hrvatskih fotografa, u srijedu navečer u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) počeli su sedmi Dani fotografije Arhiva Toše Dabca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset izloženih fotografija Toše Dabca sagledava se u kontekstu istovrsnih radova drugih urbanih fotografa, njih 35, od njegovih suvremenika, Đure Janekovića, Ivane Tomljenović Meller preko pomoćnika i učenika, Petra Dabca i Marije Braut do nasljednika, predstavnika mlađih naraštaja, Luke Kedže i Ane Mihalić.

Opus legendarnog zagrebačkog fotografa ove je godine obrađen kroz odabir izraelske kustosice Ofre Amihay, koja je u fokus izložbe stavila na tekst u urbanim prostorima, obzirom da smatra kako mu se najčešće ne pridaje dovoljno pozornosti i najčešće je slučajni dodatak pojedinom prizoru.

“Izložba pokazuje dijalog, ne samo između slike i teksta nego i između različitih fotografa i kao takva bi se trebala promatrati”, rekla je kustosica Ofra Amihay, koja je za potrebe svog stručnog rada “Tekst i grad” u Zagrebu istraživala opus Toše Dabca i drugih fotografa, s naglaskom na ispreplitanje tekstualne i vizualnih umjetnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, u MSU je pronašla idealan dom za svoj projekt, s obzirom da se, ustvrdila je, ovdje odnosu slike i teksta na fotografijama pridaje puno više pozornosti nego u drugim muzejima s kojima je surađivala.

Amihay smatra kako su Dabčeve urbane tekstualne fotografije “pjesma o bezuvjetnoj ljubavi prema voljenom Zagrebu”, a iako su neki od fotografa zastupljenih na izložbi zabilježili ulice Milana, Pariza, New Yorka, taj pregled baca jedinstveno svjetlo na promjene koje su Zagreb i njegovi natpisi doživjeli otkako je Dabac počeo bilježiti zagrebačke ulice i riječi.

Uz nju kustosica izložbe je voditeljica Arhiva Tošo Dabac, Marina Benažić, koja je najavila da će u ovogodišnjem programu Dana fotografije svatko moći pronaći nešto za sebe, počevši od izložbe koja “na zanimljiv način iščitava različite načine na koje umjetnici vide stvarnost oko sebe”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić ocijenila je da je ovogodišnja izložba “dobrodošli konceptualni iskorak u dosadašnjoj praksi, u kojoj je Tošo Dabac inspiracija i autor kojemu se stalno vraćamo”.

Na temu “Tekst i grad”, Dani fotografije Arhiva Tošo Dabac će u narednih mjesec dana podsjetiti na bogati opus našeg slavnog fotografa, ali i promicati umjetnost fotografije općenito, ukazati na važnost proučavanja medija fotografije, standardne muzejske prakse čuvanja te zaštite i vrednovanja fotograđe.

Putem predavanja, studijskih izložbi, a u suradnji domaćih i stranih umjetnika i teoretičara, na Danima bi se trebala stvoriti svojevrsna platforma za razmjenu iskustava o tom umjetničkom mediju. Svi programi su besplatni, a održavat će se u Muzeju suvremene umjetnosti i Arhivu Tošo Dabac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priređeno je devet predavanja i tri fotografske radionice na kojima će sudjelovati fotografi srednje i mlađe generacije, Petar Dabac, Boris Cvjetanović, Luka Kedžo, Borko Vukosav, te povjesničari umjetnosti Monika Faber, Sandra Križić Roban, Dubravka Osrečki Jakelić, Janka Vukmir, Irena Šimić, Darko Šimičić i Zora Cazi Gotovac.

Na fotografskim radionicama učit će se o različitim fotografskim modusima i izričajima, a najbolji radovi nastali u sklopu njih izložit će se u Arhivu Tošo Dabac. Izložba u NO galeriji MSU-a može se razgledati do 30. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.