“Dani Svena Laste”: Sjećanje na herojske branitelje Sunje i poznatog glumca

Foto: Facebook

Kulturnom manifestacijom “Dani Svena Laste – sjećanje na branitelje Sunje”, mještani tog posavskog mjesta u petak su navečer odali počast i zahvalu svim hrvatskim braniteljima koji su herojski branili to mjesto, a među njima i glumcu Svenu Lasti, koji se kao dobrovoljac priključio braniteljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Središnja priredba dvodnevne manifestacije bila je svečana akademija u prepunoj dvorani koja nosi ime Svena Laste.

“Sunju smo obranili, ali je nismo izgradili. Iako je ona to zaslužila, ostala je zaboravljena”, rekao je otvarajući priredbu ratni zapovjednik obrane Sunje, brigadir Žarko Peša.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je da će se osobno zauzeti da nova Vlada u buduće više ulaže u Sunju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U programu su sudjelovali glumac Boris Svrtan, članovi Seljačke sloge iz Grede Sujske i klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

U sklopu svečanosti, uručene su nagrade literarnog natječaja za sunjske osnovce pod nazivom “Piše Sunja Svenu Lasti”. Između 40 prispjelih radova, prva je nagrada pripala Kristini Krakić. Zahvalnice organizatora, Turističke udruge Sunja, dodijeljene su Damiru Gorši, klapi “Sveti Juraj”, Glavnom stožeru OS RH, Ivanu Bjondi, Glumačkoj družuni Histrioni, glumcu Martinu Sagneru, koji je s Umjetničkom bojnom bio u Sunji, te Dramskom kazalištu Gavela, matičnom kazalištu Svena Laste.

U počast 71 poginulog branitelja Sunje i 13 poginulih civila, kao i svih poginulih hrvatskih branitelja, vijenci su položeni i svijeće zapaljene uz središnji križ mjesnog groblja i uz spomenik Svenu Lasti, a otvorena je i likovna izložba branitelja Sunje, umirovljenog časnika Damira Gorše. U subotu će se u 17 sati održati Večer s knjigom i književnikom Bogdanom Arnautovićem, koji će u sunjskoj galeriji Šmigmator predstaviti ratne priče iz svoje knjige “Boje seoskog sladoleda”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.