Boras: promicat ću osnovne biblijske vrijednosti, svima zajedničke

Damir Boras novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu kojega su danas na izvanrednoj sjednici tajnim glasovanjem izabrali članovi sveučilišnoga Senata.

Kao rektor Boras će, kako je najavio, nastojati to i pokazati u partnerskom odnosu s vlašću, zastupajući pri tome interese zagrebačkoga i ostalih hrvatskih sveučilišta. Jer, ustvrdio je, kada je država u krizi obrazovanje se mora promicati i to sve vrste obrazovanja, ne samo tehničko, već i obrazovanje u području umjetnosti te u društveno-humanističkome području.

“Bez svijesti o vlastitom identitetu i kulturi nema ni vrhunske znanosti, bez vrhunske filozofije nema ni vrhunske fizike”, rekao je Boras. Istaknuo je da će, sukladno tome, kao rektor promicati one temeljne vrijednosti koje su potrebne da bi Hrvatska izašla iz krize. Objasnio je kako je riječ o “osnovnim biblijskim vrijednostima koje su nam svima zajedničke i koje stoje u temelju Europe, iako ne i u europskome Ustavu”.

Boras je uvjeren kako ćemo svi zajedno na tome putu ustrajati i osigurati da Sveučilište ne samo preživi “teške godine koje su iza nas, a možda su još i ispred nas, već učiniti sve da unaprijedimo Sveučilište”.

Izabran je u drugom krugu glasovanja i dobio je 35 glasova od ukupno 68 nazočnih članova Senata. Uz sadašnjega dekana Filozofskog fakulteta Damira Borasa, u drugi krug glasovanja ušla je i prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak. Ona je dobila 31 glas, a dva su listića bila nevažeća.

Novi rektor bio je predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja i triju fakulteta – Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta.

Uz Borasa i Divjak kandidati za izbor rektora bili su prorektorica za istraživanje i tehnologiju Melita Kovačević te dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Nedjeljko Perić.

Novi rektor i akutalni dekan Filozofskog fakluteta vodit će zagrebačko Sveučilište u sljedeće četiri godine i stupit će na dužnost od 1. listopada te je 83. čelna osoba u nizu onih koji su vodili to, u kontinuitetu nastave, najstarije sveučilište u Hrvatskoj.

Damir Boras rođen je 25. listopada 1951. godine. Maturirao je 1970. godine na Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a 1974. diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta na smjeru Radiokomunikacije s temom “Laseri u komunikaciji”.

Doktorirao je 1998. godine na zagrebačkome Filozofskome fakultetu pri Odsjeku za informacijske znanosti s temom “Teorija i pravila segmentacije teksta na hrvatskome jeziku”.

Redoviti je profesor u trajnome zvanju na Filozofskome fakultetu gdje obnaša i dužnost dekana u drugome mandatu, a za dekana toga fakulteta prvi put je izabran 1. listopada 2009. godine.

Na Filozofskome fakultetu utemeljio je Katedru za leksikografiju i enciklopediku pri Odsjeku za informacijske znanosti. Među brojnim dužnostima koje je obnašao je i dužnost potpredsjednika Znanstvenoga vijeća Leksikografskoga zavoda Miroslava Krleže u razdobljima od 2004. do 2006. te od 2008. do 2010. godine.  Damir Boras bio je predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hine), no aktualna Vlada i njezina saborska većina, političkom odlukom smijenila je to Upravno vijeće.

Objavio je više od 90 znanstvenih i stručnih radova, knjiga i srednjoškolskih i visokoškolskih udžbenika te održao više od 40 pozvanih predavanja i priopćenja na stranim i domaćim znanstvenim skupovima iz područja informacijskih i komunikacijskih znanosti, programiranja, računalne obrade teksta i jezika, leksikografije i enciklopedistike.

Govori osam stranih jezika – engleski, francuski, njemački, talijanski, latinski, klasični grčki, slovenski i makedonski (osnovno znanje).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: h/narod.hr
Photo: srednja.hr