Devet godina od smrti Pape koji je rušio diktature

Na današnji dan, 2. travnja prije devet godina blaženi se Ivan Pavao II. vratio u Očev dom. Papa Franjo, tada kardinal Jorge Mario Bergoglio, uvijek je bio vezan uz papu Wojtyłu, koji ga je 1992. godine imenovao biskupom, a 2001. uvrstio u Kardinalski zbor. Prisjetimo se stoga nekih misli iz dviju propovijedi tadašnjega nadbiskupa Buenos Airesa o Ivanu Pavlu Drugomu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan se Pavao II. nije bojao jer je svoj život proživio promatrajući uskrsloga Gospodina – kardinal je Bergoglio ove riječi izrekao 1. svibnja 2011. godine u katedrali u Buenos Airesu. Toga je dana u Rimu Karol Wojtyła proglašen blaženim, ali i u Argentini je Crkva, i ne samo ona, živjela dan slavlja. Ivan se Pavao II. nije bojao, istaknuo je budući papa Franjo, i upravo je zbog toga srušio diktature.

Hrabrost, postojanost koju nam daje Kristovo Uskrsnuće, mir zbog toga što nam je oprošteno po Gospodinovu milosrđu, uklanjaju nam strah, dodao je tom prigodom te poželio:

Neka i danas u našem srcu odjekuju Isusove, i riječi blaženoga Ivana Pavla: ‘Ne bojte se’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest godina prije, 4. travnja 2005., nadbiskup je Buenos Airesa u tom gradu služio Misu u spomen na blaženoga Wojtyłu, dva dana nakon njegova preminuća. Ivan je Pavao II. bio dosljedni Gospodinov svjedok koji je bio u zajedništvu sa svojim narodom, ustrajnošću Božjega čovjeka. Ustrajnošću onoga koji je svako jutro više sati provodio u klanjanju te se tako prepuštao da ga oblikuje Božja snaga. Povezanost se ne kupuje, ona se ne proučava, istaknuo je budući papa Franjo. Povezanost valja njegovati u srcu kroz klanjanje. Vjerujem, dodao je kardinal Bergoglio, da o Ivanu Pavlu možemo reći da je bio dosljedan čovjek, jer je dopustio biti izrezbaren Božjom voljom. U vremenu u kojemu su nam više potrebni svjedoci nego učitelji, Ivan je Pavao II. sve do kraja živio upravo tako: kao vjerni svjedok, istaknuo je nadbiskup Buenos Airesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.