Diljem Hrvatske održava se 9. Noć kazališta

Foto: Fah

Više od 70 lokacija diljem Hrvatske priključuje se u subotu svojim programima jedinstvenom slavlju kazališnih i izvedbenih umjetnosti devete po redu Noći kazališta, a ove godine čaroliju pozornice oživjet će više od 80 sudionika, kazališnih institucija i organizacija, nacionalnih kazališta, javnih i nezavisnih kazališta, amaterskih kazališnih skupina i javnih ustanova u 50 mjesta i gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt zamišljen kao platforma za povezivanje i umrežavanje svih kazališnih dionika, od izvođača i autora, preko ljudi koji rade u kulturi, pa sve do gledatelja, Noć kazališta već devetu godinu za redom sustavno radi na popularizaciji kazališne umjetnosti na svim izvedbenim razinama, nastojeći mobilizirati što veći broj sudionika, i to osobito tamo gdje nema sustavnih kazališnih aktivnosti.

Jedan od temeljnih strateških postulata manifestacije je razvoj kazališne publike polazeći od toga da je zanimanje za teatar nužno poticati od najranije dobi, pa je tako velik broj programa i ove godine posvećen upravo najmlađima.

Od subotnjih jutarnjih sati svoje predstave po popularnim cijenama ili pak posve besplatno, među ostalima, nude Dom kulture Jastrebarsko, Gradsko kazalište Zorin dom Karlovac, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu će najiščekivaniju manifestaciju u svijetu kazališta već u deset sati ujutro otvorila kazalište Mala scena s naslovom “Priča o svjetlu”, a bogat i raznovrstan sadržaj koji je za tu priliku u prostorima toga teatra na Medveščaku pripremio kazališni klaster Zmajevo gnijezdo uključuje, tijekom subote, i predstave Lutkarskog studija Kvak, te Dramskog studija Teatra Tirena.

U Noći kazališta sudjeluje ukupno 17 zagrebačkih institucija u kulturi, mnoge nudeći, uz svoje repertoarne naslove, i popratni program radionica, druženja s glumcima, obilazaka te izložbi.

Dok Zagrebački plesni centar Noć kazališta dočekuje s premijernom izvedbom predstave “Podešavanje prostora” koreografkinje Mirjane Preis, organizator i idejni pokretač Noći kazališta, Narodno sveučilište Dubrava u Zagrebu, najavljuje najgušći program koji će u Dječjem kazalištu Dubrava trajati od 17 sati pa sve do ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bogat cjelodnevni program nudi i Gradsko kazalište Zorin Dom Karlovac, koji uključuje i program iznenađenja; u Kutini će se ljubitelji kazališta također moći priključiti različitim programima koje je za njih priredilo Pučko otvoreno učilište Kutina, a s ponudom ne zaostaju ni Omiš, Osijek, Varaždin, Zadar.

Jedna je od ideja Noći kazališta poticanje razmjena i gostovanja, pa tako Hrvatsko narodno kazalište Šibenik ugošćuje Teatar Rugantino s predstavom “Moja nuklearna ljubav”, a Gradsko kazalište Joza Ivakić u Vinkovcima ugostit će Narodno pozorište Kikinda s predstavom “Nosorog” Eugenea Ionescoa.

Organizatori su najponosniji na mobilizaciju manjih mjesta, kao što su Gata, Grubišno Polje, Sveti Ivan Zelina, Lobor ili Buševec, a svojim se programom u Noć kazališta ponovo uključuje i otok Šolta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Noć kazališta manifestacija je međunarodnog karaktera, pa se tako, kako bi se lakše koordinirala događanja u svim zemljama sudionicama, od svojih početaka odvija treće subote u mjesecu studenome.

Kako je ove godine taj dan koincidirao s Danom sjećanja na žrtve Vukovara 18. studenoga, održavanje 9. Noći kazališta u Hrvatskoj je pomaknuto na tjedan kasnije. Zbog organizacijskih razloga, ali i zbog velikog interesa, program je u nekim gradovima počeo već 16. studenoga, primjerice u Koprivnici, Belom Manastiru, Crikvenici, Rijeci, a u nekima se nastavlja sve do 28. studenoga, kada će ga u Novoj Gradiški zatvoriti Ludens teatar s predstavom “Sjećanje vode”.

Noć kazališta tradicionalno privuče nekoliko desetaka tisuća posjetitelja – prošle se godine ta brojka popela na 38 tisuća – a važnost manifestacije i ove su godine svojim pokroviteljstvima prepoznali Ministarstvo kulture RH, zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, te Turistička zajednica Grada Zagreba.

Kao i svake godine, inicijativi su se ponovo priključile i druge europske zemlje, pa se tako istoga dana Europska noć kazališta održava i u Crnoj Gori i Srbiji, dok je Bugarska svoje ‘noći’ imala 4. i 5. studenoga, a 18. studenoga manifestacija je održana i u Češkoj, Slovačkoj, Austriji, te Bosni i Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.