Diljem Hrvatske slavi se blagdan Svih svetih, a održano i molitveno bdijenje mladih Svetost pobjeđuje – Holywin

Foto: fah

Diljem Hrvatske obilježava se u utorak blagdan Svih svetih, obilaze se groblja, polaže cvijeće i pale svijeće, služe se mise odrješenja za duše pokojnika, a u mnogim je crkvama, među kojima i u riječkoj Svetog Romualda i Svih Svetih u noći između ponedjeljka i utorka održano i molitveno bdijenje – Svetost pobjeđuje (Holywin), u organizaciji Ureda za mlade Riječke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na riječkim gradskim grobljima na blagdan Svih Svetih od jutra dolaze građani kako bi položili cvijeće i upalili svijeće na grobovima svojih najmilijih, a tim povodom, kako bi se smanjila gužva u okolici grobalja, gradski prijevoznik Autrotrolej besplatno prevozi putnike na linijama ka gradskim grobljima.

Središnja misna svečanost je u crkvi Svetog Romualda i Svih Svetih, uz gradsko groblje Kozala, a predvodi je riječki nadbiskup Ivan Devčić. Nakon mise će nadbiskup Devčić kod Središnjeg križa na groblju Kozala predvoditi molitvu odrješenja za duše pokojnika. Mise se održavaju i na ostalim gradskim grobljima na Drenovi, Zametu i Trsatu.

U ponedjeljak su u povod Svih svetih vijence u Aleji poginulih branitelja Domovinskog rata te na središnjem križu na groblju Drenova položila izaslanstva Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Ministarstva obrane, Ministarstva branitelja, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te predstavnici županijskih organizacija političkih stranaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Splićani pohode groblje Lovrinac

Brojni Splićani na blagdan Svih svetih pohode Gradsko groblje Lovrinac gdje se mole, uređuju grobove svojih najmilijih, ostavljaju cvijeće i pale svijeće.

U 14,30 sati na groblju Lovrinac Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će euharistijsko slavlje nakon čega će kod Središnjega križa izmoliti blagoslovnu molitvu za sve vjerne mrtve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponedjeljak su čelnici grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije položili vijence i upalili svijeće ispred Središnjeg križa na gradskom groblju Lovrinac i ispred križa na braniteljskom groblju čime je započelo obilježavanje blagdana Svih svetih i Dušnog dana. Vijenci su položeni za poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu, a osim gradskih i županijskih čelnika svijeće su zapalili predstavnici Hrvatske ratne mornarice (HRM), predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova i udruga iz Domovinskog rata.

Brojni Osječani

I Osječani na Sve svete u velikom broju obilaze gradska groblja, poput Centralnog, Donjogradskog, Novogradskog i groblja Sv. Ane, gdje polaganjem vijenaca i cvijeća te paljenjem svijeća, odaju počast preminulim članovima svojih obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas, na blagdan Svih svetih, i sutra na Dušni dan, posjeti grobljima dopušteni su i izvan uobičajenog radnog vremena, od 7,30 do 17 sati. Osječko Gradsko prometno poduzeće (GPP) uvelo je i dodatne privremene linije, prema Centralnom i Donjogradskom groblju, i vožnje na privremenim linijama neće se naplaćivati.

Čelnici osječke gradske i županijske uprave te udruga proizašlih iz Domovinskog rata jučer su, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odali počast hrvatskih braniteljima i civilnim žrtvama iz Domovinskom ratu, kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na osječkom Trgu Slobode.

U povodu blagdana Svih svetih večernje misno slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla predvoditi će đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Kardinal Bozanić u 16 sati predvodi misu u crkvi Krista Kralja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu blagdana Svih svetih u crkvi Krista Kralja na zagrebačkom groblju Mirogoj euharistijsko slavlje predvodit će u 16 sati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.