Dodijeljene nagrade Hrvatskog arheološkog društva

Nagrada za životno djelo Hrvatskog arheološkog društva „Don Frane Bulić“ dodijeljena je danas poznatom arheologu prof.dr.sc. Aleksandru Durmanu, a godišnja nagrada „Josip Brunšmid“ dodijeljena je kustosima Muzeja grada Kaštela, prof. Ivanki Kamenjarin i prof. Ivanu Šuti za izložbu i katalog izložbe „Antički sekuli“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavno znanstveno područje Durmanova istraživanja je prapovijesna arheologija, a od 1977. do danas vodio je šezdesetak iskopavanja. Kao njegovo životno djelo navodi se „Vučedol“ tj. istraživanje Vučedolske kulture što spada u kategoriju najvećih prapovijesnih istraživanja u Hrvatskoj.

Durman je naveo da je u počecima svoga rada imao „kompleks da arheologija ne treba društvu“ pa je cilj njegova rada bio „gurnuti arheologiju u drugi smjer“ odnosno „prema publici“ i pokazati da je arheologija dio onoga što živi s nama svakodnevno.

Ivan Šuta zahvalio se Hrvatskom arheološkom društvu što je prepoznalo njihov rad na izložbi „Antički Sekuli“ koja prikazuje rezultate arheološkog istraživanja najznačajnijeg antičkog naselja u Kaštelima koje je osnovano u 2.st.pr.Kr. Ostaci naselja nalaze se na Resniku, a istraživanje je donijelo nove spoznaje o urbanizmu naselja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim spomenutoj izložbi, nagrada je dodijeljena i katalogu koji prati izložbu i vodi posjetitelje/čitatelje kroz nalazište Resnik. Katalog omogućuje doživiti svu slojevitost antičkoga grada tj. „ostaje za vječnost“ kao informacija svega što je izložba prikazala, izjavila je voditeljica programa.

Vesna Kusin, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, također je uputila čestitke dobitnicima a posebno A. Durmanu te izjavila: „želja mi je da se sažetak njegovih projekata prezentira i u Europi, a ne da ostane u našem stručnom, istraživačkom krugu.“ Program dodjele nagrade zaokružila je svojim nastupom pijanistica Tamara Jurkić Sviben.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.