Jurčević: vladajuće strukture iz prošlog sustava preuzele Hrvatsku

Foto: Narod.hr

Prof. Josip Jurčević istaknuo je danas da se u 24 godine samostalne hrvatske države jasno vidi da su strukture koje su vladale prije devedesetih, zapravo preuzele pozicije moći u Hrvatskoj 1990. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U 24 godine samostalne hrvatske države jasno vidi da su strukture koje su vladale prije devedesetih, zapravo preuzele pozicije moći u Hrvatskoj 1990. godine, a slučaj Perković je važan jer je pokazao kako su napisani tekstovi o navedenom kontrolirani te je to bilo ključno za početak pisanja knjige”, rekao je povjesničar Jurčević, koji inače radi na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, predstavljajući u Zagrebu svoju knjigu “Slučaj Perković: Spašavanje zločinačke budućnosti.”

Jurčević je istaknuo da je glavni operater i moderator preuzimanja moći bila Služba državne sigurnosti (SDS), koja se u cijelosti preselila iz komunizma u Hrvatsku.

“Zadaća SDS-a je bila štititi sigurnost države, tako je 1944. godine štitila komunistički režim Jugoslavije, gdje su se pustošila državna bogatstva i u čijoj su službi djelovali ljudi od povjerenja koji su legalno, polulegalno i ilegalno vršili likvidacije”, rekao je Jurčević, naglasivši da je paradoks da je nakon nastanka Hrvatske devedesetih godina prošlog stoljeća SDS nastavila djelovati bez ikakve promjene u strukturi zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema podacima CIA-e do 2012. godine, tvrdi Jurčević, Hrvatska su organizirano opljačkane političke elite za 23,5 milijardi dolara. Iznio je i podatke, za koje tvrdi da su iz hrvatske obavještajne agencije SOA-e, za razdoblje od 1990. do 2000. godine, po kojima je nestalo 10 milijardi eura iz Petrokemijskog djela Ine.

Rekao je da je problem Hrvatske upravo duboka ideološka indoktrinacija, u kojoj je “Hrvatska pljačkana od sinova komunizma”.

Osvrnuvši se na pljačku Ine, Plive i ostalih državnih firmi, naveo je kako se gospodarski kriminal umnožio od 90-tih i da se “danas hrvatska imovina pustoši u puno većim razmjerima, što svjedoči o vele-izdajničkom upravljanju Hrvatskom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je zabrinutost za budućnost, jer se Hrvatska nalazi na velikoj prekretnici kao i 90-tih kada se raspadao komunizam.

“Zbog kompatibilnosti s Europskim sustavima, rekonstruiraju se naše institucije, hoćemo li biti kolonizirani ili ne, ovisi o tome tko će provoditi rekonstrukciju”, istaknuo je Jurčević.

“Ako ćemo ih rekonstruirati mi, onda će institucije raditi u korist naših interesa. Ne postoji služba državne sigurnosti koja štiti hrvatske interese”, istaknuo je prof. Jurčević i dodao da je sloboda blagodat koju su nam dali Hrvatski branitelji, u kojoj možemo po prvi put u povijesti odlučivati kakva će biti hrvatska budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurčević u knjizi navodi niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do takozvanih tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara.

Također otvara cijeli niz tema koje su bile prešućene, poput političkih likvidacija s političkim motivima nakon 1990. godine, pa su obrađeni slučajevi primjerice Mire Barišića, Ante Paradžika, Ludvika Pavlovića i ostalih.

Otvara i pitanje uloge Službe državne sigurnosti u otimanju oružja teritorijalne obrane Republike Hrvatske, prodavanju oružja Hrvatskoj po višestruko većim cijenama i tko se na tome obogatio.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Dokumentacijsko informacijsko središte – DIS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip Jurčević (1951.) nositelj je kolegija “Opća povijest XX. stoljeća” na Studiju povijesti Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, kolegija “Povijest uspostave suvremene hrvatske države” na Studiju novinarstva Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu te kolegija “Svjetska povijest XX. stoljeća na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Autor je više knjiga, među kojima i knjige “Bleiburg – jugoslavenski poratni zločini nad Hrvatima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.