Događanja u Sisačkoj biskupiji od 25. kolovoza do 8. rujna: Obilježava se i 75. obljetnica stradanja Zrinjana

Foto: sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u subotu, 25. kolovoza u 19 sati, svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Lovre u Petrinji tijekom kojeg će među kandidate za sveti red biti primljen bogoslov Ivan Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački biskup Vlado Košić krstit će, u nedjelju, 26. kolovoza u 11 sati u župnoj crkvi Sv. Ivana Napomuka u Glini četvrto i peto dijete obitelji Cvitić i šesto dijete obitelji Pršlja.

Svečano misno slavlje povodom 300. obljetnice gradnje kapele Sv. Fabijana i Sebastijana u Donjoj Gračenici (župa Voloder) predvoditi će u nedjelju, 26. kolovoza u 17 sati sisački biskup Vlado Košić. Drvena kapela Sv. Fabijana i Sebastijana vrijedan je primjer pučke sakralne arhitekture. Sagrađena je 1718. godine kao zahvala što je ovaj kraj zaobišla kuga. Stotinu godina kasnije dograđena joj je i sakristija, a 1964. godine dobila je status spomenika kulture. U kapeli se nalazi i vrijedan inventar iz razdoblja od 17. do 19. stoljeća sa značajkama ranog i zrelog baroka te bidermajera, a za ovu tristotu obljetnicu temeljito je obnovljena.

Proslava 80. obljetnice prisutnosti sestara Družbe Kćeri milosrđa u Ivanić-Gradu obilježit će se u subotu, 1. rujna. Tom prigodom, svečano misno slavlje u župnoj crkvi Sv. Petra, s početkom u 10 sati, predvodit će sisački biskup Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predavanje „Kako živjeti u svijetu izazova i zamki zloga“ održat će u srijedu, 5. rujna u 19.30 sati u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu potpredsjednik fra Mario Knezović.

Svećenički dan Sisačke biskupije održat će se u četvrtak, 6. rujna u 10 sati u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Mladi su ono što vide u svećeniku: svećenik razapet između dobronamjernih očekivanja i trendovske izopačenosti mladih“ održat će fra Mario Knezović.

Sedamdeset i peta obljetnica stradanja Zrinjana, tradicionalno će biti obilježena u Zrinu u subotu, 8. rujna. Program započinje u 10.30 sati mimohodom od spomen-križa podno Starog grada Zrina do mjesta srušene župne crkve Našašća sv. Križa. Misno slavlje u 11 sati predvodit krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, a tom prigodom bit će i blagoslovljeno gradilište spomen crkve Našašća sv. Križa. Nakon mise slijedi komemoracija žrtvama Zrina u 12.30 sati te prigodan kulturno-umjetnički program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.