‘Drakula’ u rujnu otvara premijernu sezonu ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) za sezonu 2015/16. priprema sedam novih naslova, a sezonu premijernih predstava otvorit će 26. rujna predstava “Drakula” Brama Stokera, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare ZKM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Drakula”, u režiji srpskog redatelja Andraša Urbana, koprodukcija je ZKM-a, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora te Fundacije Teatro Due iz Parme. Najavljena kao oštra, bezkompromisna i radikalna izvedba praizvedena je krajem svibnja u Mariboru, a nakon Zagreba, u studenom, odlazi u Parmu.

Uslijedit će premijera autorskog projekta koreografa Roberta Olivana (10. listopada) bez naslova, u koprodukciji ZKM-a i Zagrebačkog plesnog ansambla, te predstava “Hinkemann” Ernsta Tollera, u režiji Igora Vuka Torbice (7. studenog) i “Čarobni brijeg” Thomasa Manna, u režiji Janusza Kice (30. prosinca).

U novoj godini očekuju se premijere predstava “Živjet ćemo bolje” Maje Hrgović, u režiji Senke Bulić i koprodukciji s Hotelom Bulić, u siječnju te u veljači “Crna knjiga” Boruta Šeparovića i “Share” Nore Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čeka nas intenzivna sezona, važna gostovanja i premijere predstava koje su tematski vrlo zanimljive, ali i aktualne jer je naša dužnost kao kreativnih pojedinaca odgovarati na vrijeme u kojemu živimo, rekla je Snježana Abramović Milković, koja je proteklih šest mjeseci ravnateljica ZKM-a.

2015061641824d76a74bfc45b5a62f92

Najavila je da će ZKM tijekom ljeta i iduće sezone nastaviti s rebrendiranjem, bit će aktivan na društvenim mrežama i citylight oglasnim površinama, najesen će lansirati mobilnu aplikaciju za informacije o kazalištu, dalje razvijati novu, interaktivnu web stranicu, sve će više predstava imati engleske titlove, a promociji kazališta doprinijet će i dva televizijska dokumentarca o nastanku predstava “Petar Pan” i “Emil i detektivi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Poradili smo na vidljivosti kazališta, što je osobito važno kada raste interes za kazališni proces, a razvoj publike bit će i u idućoj sezoni jedna od naših temeljnih zadaća”, istaknula je Abramović Milković.

U protekloj sezoni bilo je šest ZKM-ovih premijernih produkcija, s domaćim i inozemnim koprodukcijama jedanaest, 41 gostovanje u Hrvatskoj i inozemstvu, 30 gostujućih predstava u tom kazalištu, odnosno 273 izvedbe koje je popratilo skoro četrdeset tisuća gledatelja. Prodano je više od 28 tisuća ulaznica, s prihodom oko 1,13 milijuna kuna.

“Ove smo godine bili izuzetno aktivni, ZKM njeguje suvremeni izraz i otvoren je prema drugim organizacijama i međunarodnim partnerima, pa su njegovi zadaci puno složeniji nego kod drugih manjih kazališta, no to nam je istovremeno i kreativni izazov”, ustvrdila je ravnateljica, dodavši da se upravo radi petogodišnji strateški plan koji će biti javno dostupan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji su predstavljene dvije predstave čija se premijera očekuje u veljači, “Crna knjiga” i “Share”, radnog naslova “Moje, tvoje, naše”, koprodukcija ZKM-a, umjetničkog kolektiva SKROZ i ZAMP-a.

Crna knjiga, dokument Udruge Franak s kratkim ispovijestima ljudi koji imaju kredite u ‘švicarcima’, ishodišna je točka od koje će se u procesu s glumcima razmatrati problem duga kao ropstva i pitanje što se događa kada međusobne odnose gledamo samo kroz ekonomiju, rekao je Šeparović. Predstavu će pratiti serija tribina i razgovora s publikom.

Predstava “Share” dio je šireg projekta koji propituje poziciju intelektualnog vlasništva danas, razmatra razvoj i zakonska rješenja u zaštiti autorskih prava i intelektualnog vlasništva, a kojega je potaknuo ZAMP.

“Želimo propitati je li u vrijeme digitalne ekonomije i društvenih mreža uopće moguće zaštititi intelektualno vlasništvo, a predstava će imati i svoju proširenu stvarnost s gostovanjima umjetnika drugih disciplina”, ustvrdila je redateljica Nora Krstulović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.