(VIDEO) Državna revizija pronašla nepravilnosti u projektu EPK Rijeka: Kako se troše milijuni kuna?

epk rijeka emina višnić
Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Iz onog čime se Rijeka i Hrvatska hvale u svijetu stalno izranjaju novi problemi. Ovog puta nepravilnosti u projektu Europske prijestolnice kulture pronašla je Državna revizija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rijeka je kao Europska prijestolnica kulture zamišljena kao nikad glasnija, a pretvorena je u tihu i ni po čemu posebnu godinu. Kulturni događaji su na čekaju, no državna revizija u gradu Rijeci pronašla je nepravilnosti za 2018. godinu. Tiču se baš – europske prijestolnice kulture, javlja dnevnik.hr.

”U 2018. su sredstva od 13.708.500,00 kn doznačavana Društvu na temelju zahtjeva za isplatom, bez priložene dokumentacije. Na zahtjev državnog ureda za reviziju, Društvo je dostavilo Gradu izvještaj o provedenim aktivnostima. Ni Grad nije izvještavao Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma o utrošku sredstava koje je dobio u iznosu 32.800.000,00 kn tijekom 2017. i 2018., iako je trebao. Koncem 2018. ostalo je neutrošeno 21.800.000,00 kn. Državni ured za reviziju naložio je Gradu da kontrolira kako se ta sredstva troše”, stoji u odgovoru iz Državne revizije.

> Sudionici projekta Europska prijestolnica kulture u Rijeci traže nastavak rada unatoč pandemiji koronavirusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Je li performans ‘Jugo joga – put k socijalističkoj samospoznaji’ u Rijeci, nakon petokrake na neboderu još jedno ruganje RH?

> Prof. dr. sc. Nenad Hlača: ‘Rijeka se mogla predstaviti drugačije, ali su dežurni partijski povjesničari Klasić i Jakovina to proglasili pogubnim revizionizmom’

Nema zabrinutosti u Gradu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gradu zbog toga nisu zabrinuti. ”Činjenica da smo dobili uvjetno mišljenje znači da to nije nešto što je protuzakonito ili kažnjivo, već manji nedostatak koji se trebao otkloniti i u međuvremenu je otklonjen. Rijeka 2020. je apsolutno sve zakonske dokumente koje mora izvještavati dostavila, a državna revizija je samo izrazila želju da bi htjeli da način izvještavanja bude precizniji”, kaže Ivan Šarar, pročelnik za kulturu grada Rijeke.

Utvrđeno je i da je umjesto neprofitne organizacije za provedbu programa osnovano trgovačko društvo. Zaposleno je i sedam zaposlenika više od planiranog. ”Prijavna knjiga nije operativni dokument nego okvir i tamo je pisalo da će neke programe raditi neke druge ustanove. Međutim, pokazalo se da oni nemaju kapaciteta”, kazala je Emina Višnić, direktorica Rijeke 2020.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.