Emir Hadžihafizbegović nagrađen na Filmskom festivalu u Cottbusu

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović nagrađen je na Festivalu istočnoeuropskog filma u njemačkom Cottbusu za najbolje glumačko ostvarenje, odnosno glavnu ulogu u filmu “Takva su pravila” hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića.
Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) priopćio je u nedjelju kako je žiri u sastavu Vladimir Burlakov, Nana Djordjadze, Mike Downey, Milenia Fiedler i Eric Spitzer-Marlyna nagradio Hadžihafizbegovića “za unutarnju snagu u njegovoj nenametljivoj izvedbi i delikatno portretiranje oca koji se nalazi na krajnjem rubu svojih emocija”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hadžihafizbegoviću je ovo druga nagrada za ulogu u istom filmu, nakon priznanja koje mu je dodijelio žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji.

Film “Takva su pravila” redatelja i scenarista Ognjena Sviličića prati bračni par sa zagrebačke Savice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu. Kada im sin završi u bolnici nakon uličnog okršaja, Maja i Ivo uhvatit će se u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma. Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, HRT-a i francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju (CNC) – fonda Aide aux cinémas du monde.

Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu održao se od 4. do 9. studenoga, a u popratnom programu posvećenom temi homoseksualnosti u središnjoj i istočnoj Europi prikazana su još tri domaća filma: “Otok ljubavi” Jasmile Žbanić, dokumentarac “Nije ti život pjesma Havaja” Dane Budisavljević i manjinska koprodukcija “Dvojina” Nejca Gazvode. Također, u programu globalEast, ove godine posvećenom Italiji, prikazan je talijansko-hrvatski film TIR Alberta Fasula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival u Cottbusu osnovan je 1991. godine i drži se za jednu od najvažnijih manifestacija posvećenih istočnoeuropskom filmu u svijetu, zaključuje se u priopćenju.

Ognjen Sviličić nedavno je za scenarij i režiju filma “Takva su pravila” nagrađen na Filmskom festivalu u Varšavi, “za duboku senzibilnost i majstorstvo u prikazivanju ljudske borbe protiv birokracije i ravnodušnosti”.

Inače, Emir Hadžihafizbegović kod kuće se oporavlja od ozljede kralješnice i ramena koju je 13. listopada zadobio u prometnoj nesreći na autocesti A3 kod Novske, u kojoj je jedna osoba poginula, jedna je teže, a jedna lakše ozlijeđena. Policija ga je prijavila za izazivanje te nesreće zbog prekoračenja brzine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.