Evo zašto je Šerbedžija odbio glumiti osnivača OVK Adema Jašarija

Foto: Fah

Reditelj i scenarist s Kosova Ljuan Krueziju priprema film o Ademu Jašariju, koji je za Albance junak, a Srbi ga smatraju zločincem, piše mondo.rs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ulogu Jašarija bilo je nekoliko prijedloga. Redatelj je u kontakt sa Šerbedžijom navodno stupio preko kosovskog glumca Envera Petrovcija. Šerbedžija je ulogu odbio uz obrazloženje:

“Ako bih ja kao Srbin glumio Jašarija, onda bi ga cijeli svijet prihvatio”, navodi mondo.rs.

Osnivač i vođa albanske organizacije OVK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Adem Jašari rođen je 28. studenog 1955. u mjestu Prekaz, a likvidirala ga je u rodnoj kući 6. ožujka 1998. srbijanska vojska i policija.

Kad je Kosovski parlament proglasio neovisnost i usvojio Ustav Republike Kosovo, Jašari je u Albaniji obučavao prve postrojbe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). S gerilskim borcima poslije je dolazio na Kosovo i ratovao protiv srpskih snaga, a u tim je borbama dva puta ranjen.

Srbijanske snage sigurnosti uz pomoć srbijanske vojske likvidirale su ga nakon četverodnevne bitke 6. ožujka u njegovoj kući u Prekazu, u Drenici, zajedno s 56 članova njegove obitelji (među njima 18 žena i 10 djece).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2004. postumno ga je odlikovao kosovski predsjednik Ibrahim Rugova najvišim kosovskim ordenom, odličjem Heroja Kosova. Tom su prigodom još odlikovani Isa Boletini, Hasan Prishtina i Bajram Curri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.