Film “Dragi Lastane!” Irene Škorić otkriva tko stoji iza djeci omiljenog lika

Dokumentarni film “Dragi Lastane!”, premijerno prikazan u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa, nakon više od četiri desetljeća otkriva jednu od “najčuvanijih tajni hrvatskog novinarstva” – tko stoji iza Lastana, pjegavog momka koji i danas u Modroj lasti odgovara na pitanja znatiželjnih i zbunjenih tinejdžera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redateljica Irena Škorić i sama je bila jedna od mnogih čitateljica Modre laste u kojoj je, kako kaže, uz strip na zadnjoj stranici najprije čitala stranice s Lastanom. Godinama je pokušava saznati tko se krije iza Lastana, a kada je odlučila napraviti film o tome naišla je na mnoge prepreke zbog čvrstog kodeksa šutnje u uredništvu časopisa, koji se ponekad odnosio čak i na Lastanove članove obitelji.

Pišući Lastanu kao nerijetko jedinoj osobi kojoj se mogu obratiti, djeca su zamišljala kako bi Lastan mogao izgledati, nisu bili sigurni niti je li riječ o muškarcu ili ženi, a mogli su se osloniti samo na crtež u rubrici koji je napravio Ivica Bednjanec.

Uz razgovore s mnogima koji su stvarali lik, otkriveno je da su od uvođenja rubrike 1969. u tada najtiražnijem časopisu za djecu bila najmanje četvorica Lastana, dok se identitet sadašnjeg, koji dobiva ipak više e-mailova nego pisama, još čuva u tajnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rubriku je osmislio novinar i publicist Rudi Aljinović, danas 78-godišnjak, koji je zamolio djecu da mu pišu i pitaju ga za savjete, a odaziv je bio ogroman. Aljinović kaže da su se pedesetih časopisi djeci obraćali ‘s visoka’, govorili im da trebaju biti dobri i poslušni, što je on promijenio i usmjerio rubriku tako da im se približi rješavanjem konkretnih problema.

Ne bih glorificirao to vrijeme, bio je to novinarski posao, bio sam slobodnjak i trebao mi je stalni honorar, a Modra lasta je izlazila dva puta mjesečno i bila dobar izvor prihoda, rekao je Aljinović, koji je dao prepoznatljivi ‘šaljivi štih’ u odgovorima o ponekad vrlo ozbiljnim temama.

Da to nije bio samo posao smatra Saša Drach, novinar i prevoditelj, koji je bio Lastan dvadesetak godina, počevši od devedesetih. Pitanja i odgovori nisu se puno promijenili od samih početaka do danas, no u redakciji smo htjeli svaki odgovor pretvoriti u neku vrstu šale jer se tražila duhovita rubrika koju će klinci čitati, dok su ozbiljne odgovore mogli čuti i kod kuće, kazao je Drach.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je i nešto ozbiljnijih, socijalnih tema, ali najviše pitanja bilo je o tome koja je Lastanova boja očiju, kako izgleda, koliko brzo i visoko leti, te kako skupiti hrabrost i prići dečku, napomenuo je Drach, dodavši da je i sam odrastao uz Modru lastu, koju su čim bi u školu stigao novi broj svi potajno čitali pod klupom.

Jedno vrijeme na pitanja pubertetlija odgovarao je i urednik Modre laste Dragutin Brigljević, te Branko Pilaš koji mu je, otkrio je u filmu, dao ime gledajući kako jedan romantični ‘lastan’ svojoj lastavici svakodnevno donosi hranu u gnijezdo. Zanimljivo je da je podrubriku “Rezervirano za djevojčice” uređivao Stanislav Femenić, liječnik i književnik za djecu.

U filmu se pojavljuju i nekadašnji čitatelji Modre laste koji su slali pisma Lastanu, a i u odrasloj dobi prisjećaju se koliko im je značilo da imaju nekoga kome mogu anonimno postaviti pitanje o raznim problemima, bez da ih se osuđuje. Nerijetko su, kažu, i prije nego što bi dobili odgovor od Lastana rješenje pronašli u nekom od objavljenih pisama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori pisama najčešće su se potpisivali kao ‘zaljubljena’, ‘neutješna’, ‘nesretna’, pa je uredništvo izdalo naredbu zabrane takvih potpisa, što je rezultiralo maštovitijim imenima poput Leteći Nikola Tesla, Santa leda, Šerif sa Savskog nasipa.

Šezdesetih godina mladi su najviše tražili odgovore o problemima u školi i socijalnoj tematici, neke je primjerice mučilo što jedini u razredu nemaju traperice, a sedamdestih se sve više okreću ljubavnim pitanjima kada je u redakciju stizalo i više od 500 pisama tjedno.

Unatoč ratnim i socijalnim neprilikama ljubav je i u devedesetima ostala jedna od glavnih preokupacija radoznalih tinejdžera, dok danas imaju i druge kanale za informacije, iako još imaju potrebu obratiti se nekome kome mogu vjerovati.

Film “Dragi Lastane” prikazat će se još dva puta na ZagrebDoxu, 26. i 27. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.