Film Jakova i Dominika Sedlara o izraelsko-arapskom Šestodnevnom ratu prikazan u Zagrebu

Jakov Sedlar i Motti Hod

U povodu 54. obljetnice završetka Šestodnevnog rata (10. lipnja 1967.), u prepunom zagrebačkom Studentskom centru održana je svečana projekcija dokumentarnog filma “Petnaest do osam”, Jakova i Dominika Sedlara. Film govori o generalu Motti Hodu, osnivaču izraelskog ratnog zrakoplovstva i osobi koja je osmislila taktiku toga rata, te o tome najznačajnijem ratu u izraelskoj povijesti u kojemu je Izrael zaokružio svoje današnje granice, a Jeruzalem je konačno postao glavni grad nedavno stvorene izraelske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

U filmu, osim Motti Hoda, govore povijesne ličnosti Izraela: Ezer Weizman (bivši predsjednik), Shimon Peres (bivši predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir), Ariel Sharon (bivši premijer i legendarni ratnik) te Ran Pecker (jedan od najpoznatijih vojnih pilota uopće). U filmu su i neke vrlo rijetke snimke toga rata.

Motti Hod po prvi put uopće ispričao je hrvatskim redateljima svoju istinu o tome ratu i velikoj izraelskoj pobjedi. Zvuče nevjerojatno činjenice koje su dovele do pobjede u ratu gdje su šanse Izraela bile gotovo nikakve. Naime, njegovom taktikom u roku od tri sata uništeno je preko 450 aviona nekoliko arapskih zemalja koji nisu uspjeli poletjeti, a da arapski vođe nisu to uopće znali! Svi sudionici vrlo su detaljno objašnjavali genijalnost priprema toga rata od strane generala Hoda, ali i govorili o njemu kao čovjeku. Naime, radi se o osobi koja nikada nije željela isticati svoje zasluge za bilo što, Hodu je njegova zemlja bila prva i zadnja misao života, Izrael je bio njegov ostvareni san, njegova ljubav i strast.

To potvrđuju i sve navedene povijesne osobe koje govore u filmu i koje nikada prije ni kasnije nisu bile zajedno u nekome filmskom projektu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je prikazan u Izraelu, bio je i dio školskoga programa, a prikazan je i po cijelom svijetu: u SAD, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Ukrajini, Brazilu, Kanadi…

Na promociji filma nazočnima su se obratili Jakov Sedlar koji je ispričao neke detalje sa snimanja filma, kao i svoje viđenje osoba koje su u filmu i s kojima je bio prijatelj, te Boris Havel, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. On je govorio o važnosti Šestodnevnog rata u povijesti Izraela, kao i o današnjoj situaciji na Bliskom istoku.

Bila je to večer koja je nazočne podsjetila koliko je važno na vodećim mjestima u državi imati ljude kojima je domovina uvijek na prvome mjestu i koji, kada je to u pitanju, nemaju dilemu što je najvažnije, bez obzira na cijenu. S obzirom na situaciju u Hrvatskoj, bilo bi dobro film pokazivati posebno mladima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.