Film Most na kraju svijeta Branka Ištvančića na festivalu u Italiji

Zagreb, 28.6.2015 - Dugometražni igrani film "Most na kraju svijeta" redatelja Branka Ištvanèiæa, nastao prema predlošku i scenariju književnika Josipa Mlakiæa, uvršten je u natjecateljski program 13. meðunarodnog filmskog festivala Ischia film festival koji se održava od 27. lipnja do 4. srpnja u Italiji. Kako se istièe u priopæenju produkcijske kuæe Artizana film, Ištvanèiæev film na godišnjem æe meðunarodnom festivalu posveæenom promoviranju razlièitih filmova i teritorija na živopisnom talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja biti prikazan u programu dugometražnih igranih filmova u ponedjeljak 29. lipnja. foto HINA/ Artizana film/ ua

Dugometražni igrani film “Most na kraju svijeta” redatelja Branka Ištvančića, nastao prema predlošku i scenariju književnika Josipa Mlakića, uvršten je u natjecateljski program 13. međunarodnog filmskog festivala Ischia film festival koji se održava od 27. lipnja do 4. srpnja u Italiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se ističe u priopćenju produkcijske kuće Artizana film, Ištvančićev film na godišnjem će međunarodnom festivalu posvećenom promoviranju različitih filmova i teritorija na živopisnom talijanskom otoku Ischia u Tirenskom moru nedaleko Napulja biti prikazan u programu dugometražnih igranih filmova u ponedjeljak 29. lipnja.

Riječ je o napetom trileru punom emocija nastalom prema romanu “Čuvari mostova” bosanskohercegovačkog književnika Josipa Mlakića, za koji je Mlakić napisao i scenarij.

Riječ je o mučnoj poslijeratnoj drami koja govori o izbjegličkom životu bosanskih Hrvata u kasnim 90-tim godinama prošloga stoljeća u jednom selu u Hrvatskoj na prostoru nekadašnje Krajine, iz kojega su protjerani Srbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj se atmosferi dogodi misteriozni nestanak starca, a policajac Filip, i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko potrage za misterioznim “mostom na kraju svijeta”.

Filipa glumi Osječanin Aleksandar Bogdanović, a veliki glumački ansambl koji okuplja tridesetak glumaca iz Hrvatske, BiH i Srbije među ostalima još čine Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Nikša Kušelj, Jelena Perčin, Slaven Knezović, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Anita Schmidt, Miralem Zubčević, Draško Zidar, Jelena Jokić, Jasmin Telalović i brojni drugi.

Direktor fotografije je Branko Cahun, za scenografiju je zaslužan Zvonko Sarić, kostime Felicita Glavaš, dok su maske povjerene Bianki Žugelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je nastao u koprodukciji Hrvatske (Artizana film), HRT-a, Bosne i Hercegovine (Heft produkcija), Francuske (Dari films) i Srbije (Kinematografska kuća), a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture Srbije i Fonda za kinematografiju BiH.

Premijerno je prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2014., gdje je naišao na odlične reakcije publike i kritike, nakon čega je međunarodnu premijeru imao na festivalu A kategorije u Montrealu. Sudjelovao je na nizu svjetskih filmskih festivala, a na festivalu Worldfest u Houstonu osvojio je nagradu Zlatni Remi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.