Film Višnje Starešine ‘Stepinac – Kardinal i njegova savjest’ 1. rujna u pulskoj Areni

Foto: HKS

Dokumentarni film Stepinac – Kardinal i njegova savjest, scenaristice i redateljice Višnje Starešina, bit će prikazan u sklopu Pulskog filmskog festivala u pulskoj Areni u utorak 1. rujna 2020. s početkom u 22:15 sati. Nakon zagrebačke svečane premijere u Hrvatskom narodnom kazalištu u veljači ove godine bit će to prvo premijerno prikazivanje za širu publiku. Film je nastao u produkciji Interfilma u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film priča priču o iznimnoj osobnosti Alojzija Stepinca, kako se svojedobno najmlađi nadbiskup na svijetu nosio s izazovima najokrutnijih autoritarnih i totalitarnih režima 20. stoljeća. Zašto je za Pavelića bio „magarac“, a za Tita postao neprijatelj br. 1? Zašto je u Titovoj Jugoslaviji suđen, a u slobodnoj Americi slavljen kao simbol otpora komunizmu u porobljenoj Europi? Što je činio i kako se čovjek i nadbiskup Alojzije Stepinac nosio s posljedicama svojih izbora u najsloženijim povijesnim vremenima?

Sve informacije u vezi prodaje ulaznica možete dobiti putem elektroničke pošte
ulaznice@pulafilmfestival.hr ili na broj telefona 099 534 7521. Informacije o prodajnim mjestima i popustima nalaze se na poveznici: https://www.pulafilmfestival.hr/hr/info/ulaznice2

„Dokumentarni film kao forma za nas predstavlja novi izazov, ali smatramo da je svakako kao medij dostupniji u ovo digitalno doba široj publici nego knjiga ili simpoziji. Realiziran je zahvaljujući potpori našeg osnivača – Zagrebačke nadbiskupije. Uvjereni smo da ćemo slikom, riječju i novim svjedočanstvima iznesenim u filmu poznavateljima blaženog Alojzija još jednom ukazati na veličinu čovjeka koji je u teškim godinama hrvatske i europske povijesti vjeran svom pozivu odlučno i hrabro, zalažući se posebice za ugrožene, vodio Zagrebačku crkvu, a onima koji ga nisu upoznali pružiti priliku da to učine, potaknuti ih da promišljaju njegovu osobu. A i onima koji se s nama ne slažu u ocijeni njegovog djelovanja dati još jedan dokumentirani uvid u njegov život i djelovanje“, ocjenjuje film prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.