(FOTO) 31. Svjetski dan mladih u domovini Ivana Pavla II., utemeljitelja ovog velikog slavlja

Foto: Ured HBK za mlade

Ovogodišnji 31. Svjetski dan mladih održava se u Krakowu, Poljskoj, od 26. do 31. srpnja pod geslom „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe“ (Mt 5, 7).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samog Dana mladih, sudionici će imati priliku odsjesti u nad/biskupijama u blizini Krakowa, gdje će se zajedno duhovno pripremati za susret s Papom.

Program u nad/biskupijama trajat će od 20. do 25. srpnja, te je mnogo mladih iz Hrvatske već krenulo put Poljske. Mladi iz BIH i Hrvatske bit će u tom periodu smješteni u biskupiji Katovice, koja je udaljena 80 km od Krakowa.

Inače, Svjetski dan mladih, događaj je koji je od svog početaka, 1984., kada ga je na Cvjetnicu ustanovio papa Ivan Pavao II., postao mjesto susretišta tisuća mladih iz čitavog svijeta koji u središte svog života žele staviti Krista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi službeni susret održan je 1986. u Rimu – na dijecezanskoj razini, dok je prvi međunarodni susret održan 1987. u Argentini. Do sada je SDM održan u Rimu, Buenos Airesu, Santiago de Composteli, Čenstohovi, Denveru, Manili, Parizu, Torontu, Kölnu, Sydneyju, Madridu i u Rio de Janeiru.

Ove godine se održava u domovini svetog Ivana Pavla II., velikog pape, a razlozi za održavanje u Poljskoj su sljedeći:

1.) obilježavanje 1050. obljetnice pokrštavanja Poljaka (966. godine Poljaci su, zajedno s kraljem Mieszkom I., prigrlili kršćanstvo)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2.) obilježavanje 25. obljetnice SDM u Čenstohovi (1991.)

3.) znak zahvalnosti Papi Poljaku za ustanovu SDM

4.) prvi susret pod nebeskom zaštitom svetog Ivana Pavla II. koji je u Rio de Janeiru službeno proglašen zaštitnikom SDM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Pogledajte što je papa Franjo poručio ususret Svjetskom danu mladih u Krakovu

Geslo Svjetskog dana mladih: “Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe”, izvrsno se povezuje sa svetim Ivanom Pavlom II. i s Krakovom – kao mjestom u kojem je najveće svetište u čast Božjeg milosrđa u svijetu.

Pontifikat pape Ivana Pavla II. bio je prožet mišlju o Božjem milosrđu.

a) Druga njegova enciklika bila je posvećena Božjem milosrđu: Dives in misericordia (30. 11. 1980.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

b) U Crkvu je uveo svetkovinu Božjeg milosrđa, u prvu nedjelju po Uskrsu, i njome obvezao Crkvu, 2000. godine. Tada je svetom proglasio sestru Faustinu Kowalsku (30. 4. 2000.) koja je primila poruku Božjeg milosrđa i nalog širiti štovanje Božjeg milosrđa u oblicima koje joj je sam Isus dao (slika Božjeg milosrđa, sat milosrđa, krunica Božjeg milosrđa, svetkovina Božjeg milosrđa, širenje štovanja Božjeg milosrđa).

c) Papa Ivan Pavao posvetio je svijet Božjem milosrđu, 17. kolovoza 2002. u Krakovu u u Łagiewnikama, najvećem svetištu Božjeg milosrđu u svijetu. Riječima posvete svijeta Božjem milosrđu počinje i molitva SDM 2016. Naglašavamo da je Papa prigodom posvete svijeta ponovio riječi Milosrdnog Isusa da čovječanstvo neće naći mir dok se ne povrati Božjem milosrđu. (A mir nam sada nasušno treba!)

d) Sveti Ivana Pavao II., umro je uoči svetkovine Božjeg milosrđa – 2. travnja 2005.

e) Ivan Pavao II., proglašen je blaženim na nedjelju Božjeg milosrđa – 1. svibnja 2010. od strane Benedikta XVI.

f) Ivan Pavao II., proglašen je svetim na nedjelju Božjeg milosrđa – 27. travnja 2014. od strane pape Franje.

(VIDEO) Poljske redovnice plesom pozivaju na Svjetski dan mladih

Ne valja zanemariti da i sadašnji papa Franjo od početka svog pontifikata veoma često u svojim nagovorima i homilijama naglašava upravo Božje milosrđe.

Odabirom Krakova za SDM 2016 kao i samog gesla “Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe” – u središte pozornosti mladih, ali i svijeta, stavljeno je Božje milosrđe, po tome i potreba širenja njegova štovanja. Poruka nade upućena je mladima po riječima: Isuse, uzdam se u tebe! (ispisane pod slikom Milosrdnog Isusa) kao i po zazivu iz Krunice Božjeg milosrđa: “Po njegovoj pregorkoj muci, budi milosrdan nama i cijelomu svijetu”.

Molitva ovogodišnjeg svjetskog dana mladih započinje riječima posvete svijeta Božjem milosrđu koju je učinio papa Ivan Pavao II. u Krakovu u Łagiewnikima, 17. 8. 2002., koja je službeno prevedena i na hrvatski jezik i u tom se obliku moli već niz godina:

„Bože, Milosrdni Oče, koji si objavio svoju ljubav u svome Sinu Isusu Kristu, a na nas si je izlio u Duhu Svetom Tješitelju, danas ti povjeravamo sudbine svijeta i svakoga čovjeka.“
Osobito ti povjeravamo
mlade svih naroda i jezika.
Vodi ih i štiti na zamršenim putovima današnjeg svijeta
i udijeli im milost da njihovo iskustvo susreta sa Svjetskog dana mladih u Krakovu urodi obilnim plodovima.
Oče nebeski,
Učini nas svjedocima svoga milosrđa.
Nauči nas nositi vjeru onima koji sumnjaju,
nadu nevoljnima,
ljubav ravnodušnima,
praštanje posrnulima i radost tužnima.
Učini da se iskra milosrdne ljubavi,
koju si zapalio u nama,
pretvori u vatru koja mijenja srce
i obnavlja lice zemlje.
Marijo, Majko milosrđa, moli za nas.
Sveti Ivane Pavle II., moli za nas.”

Pater Majewski: Svjetski dan mladih ‘vraća se kući’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.