(FOTO) Brojni solisti i Oratorijski zbor Crkve sv. Marka zatvorili festival ‘Dubrovnik u pozno ljeto’

Foto: Fah

Završni koncert Međunarodnoga glazbenog festivala ”Dubrovnik u pozno ljeto” održan je u petak navečer u atriju Kneževa dvora, a nastupili brojni solisti uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra kojim je ravnao glazbeni direktor festivala maestro Christoph Campestrini, a gostovanje za kraj je ostvario i Oratorijski zbor Crkve sv. Marka ”Cantores sancti Marci” iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred dubrovačku publiku izašli su solisti sopranistica Anabela Barić, mezzosopranistica Iva Krušić, tenor Josip Čajko i bas Marin Čargo te renomirani američki pijanist James Dick, a na programu su se našle Schubertova Simfonija br. 8 u h molu, D. 759 ‘Nedovršena’, Beethovenova Coral fantazija u c molu, op. 80 te Misa u C duru KV 317, ‘Krunidbena’.

Ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra Damir Milat rekao je uoči završnog koncerta kako festival svake godine sve više napreduje, ali i kako je iznimno zadovoljan pozitivnim kritikama.

“Festival u organizacijskom smislu svake godine sve više napreduje, surađujemo s umjetnicima izvrsne kvalitete, uspješnim dirigentima i solistima. Osobito nam je drago što istaknuto mjesto na festivalu imaju i hrvatski umjetnici s velikim uspjesima u svijetu, poput pijanistice Martine Filjak, Dubravke Šeparović Mušović i drugih. Ponosni smo što su svi koncerti iznimno dobro posjećeni te što smo zaradili izvrsne kritike po pitanju kvalitete izvedbi. To nam daje za pravo dugoročno planirati festival, vjerovati u njegov opstanak i mogućnost pronalaska generalnog pokrovitelja festivala i sponzora”, rekao je Milat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glazbeni direktor Festivala Christoph Campestrini istaknuo je kako je izrazito zadovoljan njegovim četvrtim izdanjem, te kako je sve više i više glazbenika iz cijelog svijeta zainteresirano za sudjelovanjem.

”Putujem tijekom cijele godine po svijetu i mnogi kolege mi govore kako se širi vijest o tome što se događa u Dubrovniku u ovo doba godine i sve više izvrsnih umjetnika je zainteresirano za sudjelovanje. Tjiekom godina sam se uvelike upoznao s orkestrom u kojem je od ove godine i nekoliko mladih umjetnika i umjetnica. Mnoge dobre stvari se događaju ovdje i sada”, rekao je Campestrini.

Inače, večerašnji nastup Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka ‘Cantores sancti Marci’ bio je njihov prvi nastup s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Zbor je osnovan 1998., a nastavlja tradiciju slavnog Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka osnovanog 1920. godine. Sastoji se od tridesetak pjevača koji izvode sakralnu glazbu različitih epoha, a za osobiti cilj imaju promicanje hrvatske zborske glazbe. Među njihovim postignućima ističu se dvije zlatne plakete osvojene na Međunarodnom natjecanju zborova ‘Bratislava cantat’ 2013. godine, zatim zlatna plaketa i prvo mjesto na 12. natjecanju pjevačkih zborova Zagreb 2014., osvojena prva nagradu na međunarodnome natjecanju ”Ohrid Choir Festival 2015.” te CD ”Golgota” objavljena u izdanju Fonarta i Aquarius Recordsa 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival ”Dubrovnik u pozno ljeto” počeo je 26. kolovoza, odnosno po zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara s ciljem zadržavanja kulturne ponude u Dubrovniku kroz rujan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.