(FOTO) Dirljiv oproštaj od Arsena Dedića u HGZ-u: Njegovo pjesništvo i pjevanje tek su dva vrhunca na gori, planinskom lancu zvanom Arsen

Zagreb, 24.8.2015. - Arsen je bio veliki pjesnik, neprikosnovena glazbena veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovjek, neke su od riječi kojima su se brojni hrvatski glazbenici, prijatelji i kolege kantautora Arsena Dedića prisjetili u ponedjeljak u Zagrebu glazbenog velikana koji je preminuo 17. kolovoza u 78. godini života. Na fotografiji Gabi Novak. foto HINA / Tomislav PAVLEK / mm

Arsen je bio veliki pjesnik, neprikosnovena glazbena veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovjek, neke su od riječi kojima su se brojni hrvatski glazbenici, prijatelji i kolege kantautora Arsena Dedića prisjetili u ponedjeljak u Zagrebu glazbenog velikana koji je preminuo 17. kolovoza u 78. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Umro je posljednji čovjek koji je mogao ujediniti regiju bivše Jugoslavije, kako u životu tako i u smrti”, kazao je Dedićev prijatelj, književni kritičar, književnik i esejist Igor Mandić na komemoraciji u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ).

Filozof u haiku formi

“Otišao je pjesnik velike dubine, filozof u haiku formi čiji kratki stihovi, naizgled izbačeni s lakoćom, skrivaju u sebi filozofiju života i mudrosti svijeta”, dodao je Mandić, koji se okupljenima obratio “kao član Arsenovog kluba neizlječivih Šibenčana”.
Komemoraciju, kojoj su nazočili i Dedićeva udovica Gabi Novak i sin Matija, otvorila je izvedba skladbe “Tvoje tijelo – moja kuća”, a zatvorila klapska izvedba pjesme “Dida moj”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban istaknuo je kako je riječ o neponovljivu čovjeku, glazbeniku i umjetniku, čijoj će se stvaralačkoj energiji teško naći ravna.

“On je bio jedan od rijetkih velikana čiji su značaj još za njegova života barem naslućivali i struka i javnost i mediji. Njegovo će ime s vremenom samo rasti i jednoga ćemo dana s ponosom moći reći da je bio jedan od najvećih kojeg smo ikada imali”, kazao je Šaban.

Od svojeg je imena i osobe stvorio “zanimanje po mjeri sebe”, mnogima je bio učitelj, a da nikada nije stao za katedru, uvaženi društveni kritičar, a da nikada nije niti jednu riječ kritike napisao, dodao je Šaban, te poručio: “Njegovo pjesništvo i pjevanje tek su dva vrhunca na gori, planinskom lancu zvanom Arsen”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku

Raspoloženje tuge i gubitka najbolje je opisao dugogodišnji glazbeni urednik Croatia Recordsa Siniša Škarica, koji je izrazio sućut obitelji te istaknuo kako Dedićeva smrt predstavlja golemi gubitak i za one koji nisu članovi njegove uže obitelji jer “svi smo mi njegova svojta, svi smo u rodu s njegovom glazbom i poezijom, onome po čemu se izdvajao, po čemu je bio velik”.

Pjesnik u skladatelju i skladatelj u pjesniku, kozmopolit par excellance, Arsen je bio svestrani umjetnik ali nadasve intelektualac širokoga registra koji je svojim djelom iskazao cijeli arsenal duha, napomenuo je Škarica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sućut obitelji, uz brojne kolege i prijatelje, došli su izraziti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba Ivica Lovrić, te njegov zamjenik Tedi Lušetić.

Arsen Dedić, jedan od najplodnijih kantautora s prostora nekadašnje Jugoslavije, preminuo je u ponedjeljak 17. kolovoza u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu, gdje se gotovo dva tjedna liječio od sepse i komplikacija izazvanih nedavnom ugradnjom umjetnog kuka te prije više od desetljeća presađenom jetrom.

Smrt koja je potresla regiju

Vijest o smrti glazbenoga velikana potresla je regiju: mediji u Srbiji, Sloveniji i BiH popratili su je toplim porukama sućuti, a izraze žaljenja i sućut obitelji izrazili su, među ostalima, predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Zoran Milanović, predsjednici Sabora i HAZU-a Josip Leko i Zvonko Kusić, te brojni drugi istaknuti pojedinci i udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komemoracija u HGZ-u tek je jedna u nizu: u petak su se od Arsena Dedića oprostili njegovi Šibenčani, a u Zagrebu će ga se na komemoraciji u utorak, 25. kolovoza, prisjetiti i Hrvatsko društvo pisaca (HDP).

Sprovod će se održati u Zagrebu u krugu uže obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.