(FOTO) Ištvančićev dokumentarac Bunarman osvojio nagradu u Mađarskoj

Foto: narod.hr

Dokumentarni film „Bunarman” redatelja Branka Ištvančića koji je nastao prije 15 godina u produkciji HRT-a osvojio je nagradu žirija u međunarodnoj kategoriji pod nazivom Ruralni život tradicije na IV. International Nature Film Festival Gedele , /IV. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál /Gödölő / koji se održavao od 25. do 27. svibnja 2018. u Mađarskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protagonist dokumentarnog filma “Bunarman”, Antun Gabajček – Nuno, među posljednjim je praktičarima jednog izumirućeg zanata. On po narudžbi kopa bunare, ali ne buši (ne vrta) zemlju strojevima, već koristi oruđe isključivo na mišićni pogon. Takav način obavljanja posla nije nikakav tehnofobični hir, niti tvrdoglavo tradicijsko ustrajavanje, već posve razložna i strojevima, još uvijek, nenadomjestiva tehnologija posla. Bunarman iz ovoga filma, stijenke bunara obzidava ciglama, što omogućuje pouzdaniji i obilniji dotok vode, a prema mnogim svjedočenjima i samu vodu čini kvalitetnijom. Kako bi se sve to postiglo, potrebno je uložiti ogroman fizički napor, ali i imati razrađenu metodologiju, originalnu strategiju i mnoštvo domišljatih, vlastoručno izrađenih pomagala. I upravo to učinilo je Nunu dokumentaristički podatnim likom. Ovaj dokumentarac prikazuje kako i krajnje tegoban način egzistencije može postati prepoznatljiv razlog za neponovljivovo čudesno trajanje svakoga čovjeka.

Film je bio prikazivan diljem svijeta, osvojio je niz nagrada i priznanja (u Hrvatskoj Nagradu Oktavijan za najbolji hrvatski dokumentarni film 2004. godine dodijeljena strukovna nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara i Nagrada za najbolju režiju na danima hrvatskog filma 2004. godine.) te je proglašen jednim od najboljih hrvatskih dokumentarnih filmova i jednim od najnagrađivanijih autorskih dokumentarnih filmova koji su nastali u proizvodnji HRT-a.

Više od stotinu filmova je bilo je prokazano publici u gradu Gedele /Mađarska /od 25. svibnja do 27. na Međunarodnom filmskom festivalu prirode 2018. Natjecateljski filmovi su bili prikazani pored Gedela u još pet gradova širom Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine pristiglo je više od 1.500 filmova, iz više od šezdeset zemalja svijeta.

Bunarman je bio u selekciji filmova srednje Evrope i zemalja Karpatske koltline.

Članovi žirja: Andrea Koltai televizijska urednica, autorica više televizijskih serija na temu ekologije, dr. Arpad Juhas geolog, urednik Mađarske nacionalne televizije, direktor Znanstvenog nacionalnog studija Mađarske, Agošton Kolanji – mlađi, redatelj znansveno popularnih filmova, Šandor Žila, fotograf, Anita Danji televizijski menadžer, dr. Robert Lakatos, redatelj, docent Mađarskog filmskog sveučilišta Transilvanija i predsjednik Mađarskog filmskog saveza u Rumunjskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o festivalu i nagrađenim filmovima: http://www.godollofilmfest.com/en.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.