(FOTO) Marijanski zavjet za Domovinu: Od Svetog Roka preko Maslenice do Nina

Foto: Marijanski zavjet

Hrvatski narod oduvijek je privržen Katoličkoj Crkvi i pobožnici Djevici Mariji, a posebno je veliki utjecaj ostavio zavjet Djevici tijekom Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bratovština je zato 2015. pokrenula zavjetno hodočašće „Marijanski zavjet za Domovinu“ koje prolazi svim većim marijanskim svetištima, od istoka do juga Hrvatske. Zavjetno hodočašće 2019. godine slavi 5. obljetnicu te je započelo 8. lipnja 2019. u Osijeku i traje do 21. kolovoza kada hodočasnici svoj put završavaju u Dubrovniku.

Medijski pokrovitelj zavjetnog hodočašća je portal Narod.hr.

Hodočasnički put, odnosno njegov glavni tok, dug je oko 1700 km, uz još 600 km priključnih ruta. Lokalno stanovništvo u mjestima kojima prolazi ruta i sudionici hodočašća će ujedno saznati više o važnosti sakralne, kulturne i prirodne baštine te istine o Domovinskom ratu na njihovom području i biti potaknuti na očuvanje i promociju tih vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više o hodočašću možete pročitati na služenim web stranicama.

Evo kako su hodočasnici opisali svoj put u proteklih nekoliko dana!

21.7. Uspon od Sv. Roka prema Tulovim gredama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju 21.srpnja 2019. započeli smo hodočasnički dan sv. misom u crkvi Sv. Roka u istoimenom mjestu. Misu je predvodio duhovnik dana p. Stjepan Ivan Horvat. Nakon mise krenuli smo do mjesta znakovita naziva “Vrilo mudrosti”. Kod tog izvora, popili smo i vode, ponešto doručkovali, ali smo imali i uvodnu katehezu našeg duhovnika, tako da je mjesto opravdalo svoj naziv. krjepljeni vodom i Božjom riječju, krenuli smo s Vrila mudrosti na uspon prema Velebitu.

U koloni je bilo oko 64 hodočasnika, što je kolonu činilo vrlo dugom i brojnom, na našu radost. Brojnim ljudima koji su došli iz svih dijelova Lijepe naše, u nedjelju su se pridružili i novi hodočasnici, nekoliko njih i iz Sv. Roka. Zajednički smo krenuli na uspon Majstorskom cestom. Na jednoj od pauza, imali smo i malo rođendansko iznenađenje za 2 naših hodočasnika, Helenu i Marka koji su slavili rođendan. Na ovoj dionici puta, kojom smo koračali u slobodnoj našoj prekrasnoj domovini, brojni su branitelji položili svoje živote braneći našu domovinu.

Prolazeći rutom, vidjeli smo njihove spomen ploče, podignute u čast i sjećanje braniteljima koji su svoje živote dali za Hrvatsku baš na obroncima Velebita kod Tulovih greda. Kod njihovih spomen ploča zastali smo i pomolili smo se za njih, zahvalni za njihovu zrtvu, moleći Boga da ih nagradi za njihovo djelo, kojim su dali život za drugoga, za sve nas. Anđelko Đerek i ostali branitelji koji su s nama hodali su nam dodatno posvijestili da su ti branitelji odlazeći na taj prostor tzv. “brisani prostor” izložen napadima neprijateljskih snajperista sa 2 susjedna brda, znali da idu u smrt, da odande neće izaći, tako da su se na tim “vratima” kod Tulovih greda, opraštali sa svojim suborcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najpoznatiji među poginulim braniteljima bio je Damir Tomljanović Gavran, kojemu je u čast podignuta i kapelica kod Tulovih greda. Prolazili smo prekrasnom prirodom i planinarskim krajevima našeg Velebita, diveći se ljepoti Božjeg stvaralačkog djela, zahvalni Bogu za našu Lijepu domovinu. Ubrzo smo stigli do odredišta današnje rute, crkvice sv. Frane na Podpragu. Ondje smo se na cilju dana odmorili i okrijepili. Zahvaljujemo svima koji su pomogli da se organizira obrok na Tulovim gredama, za kraj smo se za večeru imali janjetinu.

Za prekrasne fotografije zahvaljujemo našem Stipi Reniću, koji se potrudio fotografijom ovjekovječiti ovaj lijepi dan, bogat prirodnim ljepotama, ali i brojnim hodočasnicima koji su njima prošli.

Tako je završio prekrasan dan ispunjen predivnom prirodom, sjećanjima na naše junake, heroje Domovinskog rata koji su ondje položili živote za Lijepu našu. Današnja dionica krenula je iz Like, a završila je na vratima Dalmacije, ispod Tulovih greda, kod crkvice sv. Frane na Podpragu.

22.7. Tulove Grede -Maslenica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hodočasnici su krenuli ujutro od crkvice sv. Frane na Podpragu ispod Tulovih greda, na silazak niz Velebit. Krenuli su niz Velebit kroz planinski kraj tzv. “magarećom” stazom, kojom nije lako pronaći put. Međutim, zahvalni smo domaćim ljudima, mještanima Jasenica, Petru i Mili Nekiću, koji su nas i ove godine, kao i prošle godine, proveli sigurnim pravim, ali i kraćim putem. Nakon hoda uz prekrasan pogleda na naše Jadransko more, uz miris planinskih biljaka, uživajući svim osjetilima u prirodnim ljepotama Lijepe naše. Spustivši se s planine prema moru, u Jasenicama su imali misu, koju je predvodio duhovnik dana p. Stjepan Ivan Horvat, a pridružili su se i brojni župljani. Ubrzo su stigli na odredište dana, u Maslenicu, gdje su se stigli i osvježiti i okupati u moru.

23.7.2019. Maslenica – Poličnik

Pomolili smo se i započeli dan s molitvom hodočasnika pred školom u Maslenici u kojoj smo bili smješteni. Zatim smo krenuli preko Masleničkog mosta na put prema Posedarju. U Posedarju smo posjetili župnu crkvu Gospe od Ružarija, gdje nam je župnik ispričao o povijesti crkve, i o zanimljivom kipu Gospe koji se za blagdane odijeva u posebno lijepo ruho. Don Stipe Mustapić, župnik iz Posedarja je pripremio okrjepu i počastio nas pićem.Nakon toga, hodočasnici su krenuli prema mjestu Podgradina, gdje je, kao i prošle godine, ručak pripremila obitelj hodočasnika Josipa Nekića, koji se ove godine priključio u Lovincu. Od srca zahvaljujemo na gostoprimstvu. U Podgradini je smještena župna crkva Duha Svetoga, koju su 1990. srušili do temelja, i kako nam priča Josip, jedan od hodočasnika, čija nas je obitelj počastila ručkom, kako su četnici i oni koji su gađali crkvu radili popis tko je gađao i tko je oštećivao crkvu.Nakon ručka nastavili smo put prema Poličniku. Stali smo kod izvora Miroča koji nije nikad presušio.Prošli smo mjesto Islam latinski, gdje smo upalili svijeću kod spomen ploče. Nakon dolaska u Poličnik, odmorili smo se, a zatim smo dan završili sv. Misom u 19 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja, koju je predvodio župnik, uz koncelebraciju našeg duhovnika p. Stjepana Ivana Horvata. U crkvi inače djeluje časna sestra Klanjateljica Krvi Kristove. Zahvaljujemo općini koja je osigurala smještaj u dvorani, te okrjepu.Za večeru se pobrinula strina naše hodočasnice Klara Miolović, kojoj od srca zahvaljujemo.

24. 07. Poličnik – Nin

Hodočasnici su slavi sv. misu u 07:00 u Poličniku te su nakon blagoslova krenuli put Nina. U organizaciji Don Juričina organiziran je doručak. Hodočastilo je 28 hodočasnika. Na hodu su posjetili spomenik žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata te spomenik žrtvama Domovinskog rata. ahvaljujemo svima na potpori i gostoprimstvu. Vidimo se sutra na ruti Nin – Zadar.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.