(FOTO) Na Mirogoju otkrivena Spomen ploča mađarskim vojnicima poginulim u I. svjetskom ratu

Foto: Fah

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstićević i njegov mađarski kolega István Simicskó u utorak su na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu otkrili spomen ploču mađarskim vojnicima poginulim u Prvom svjetskom ratu, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tom prilikom ministar Krstičević je istaknuo da su Mađarska i Hrvatska dvije prijateljske zemlje čije narode veže skoro tisuću godina zajedničke povijesti.

“Tisuću godina dobrih i loših vremena, velikih uspjeha i velikih katastrofa. Do prije stotinu godina bili smo dijelom iste države koja je nestala u plamenu Velikog rata. Rijetki će se sjetiti stotina tisuća mrtvih koji su se našli na poraženoj strani. Dugo godina njihova žrtva bila je sustavno potisnuta, zaboravljena i zato mislim da je važno održati sjećanje i odati im počast”, rekao je ministar Krstičević.

Također je istaknuo da su hrvatski i mađarski narod dio istog srednjeeuropskog kruga te su upućeni jedni na druge. Podsjetio je i na dugogodišnju vojnu povijest Hrvatske zbog čega će se osnovati i Hrvatski vojni muzej.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tu se radujem suradnji, kako bismo zajedno nastavili čuvati spomen na naše vojnike, na sve što nas je dijelilo i sve što nas danas spaja”, rekao je potpredsjednik hrvatske Vlade ministar Krstičević.

Simicskó: Hrvatski i mađarski narod žive istu sudbinu, imaju zajedničku prošlost, a zajednička im je i budućnost

Mađarski ministar obrane zahvalio je ministru Krstičeviću što se na zagrebačkom groblju Mirogoju mogu prisjetiti mađarskih junaka, koji su zajedno s hrvatskim pali u Prvom svjetskom ratu, dodavši da zajedničko prisjećanje jača prijateljstvo dva naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tko ne poštuje svoje pretke i junake, taj nije sposoban ni poštivati kulturu drugih”, rekao je Simicskó.

Naglasio je da hrvatski i mađarski narod žive istu sudbinu, imaju zajedničku prošlost, a zajednička im je i budućnost.

U pratnji ministra obrane bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov sa suradnicima, dok je u mađarskom izaslanstvu bio i veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj József Zoltán Magyar, vojni izaslanik László Attila Szendröi i drugi suradnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oba su izaslanstva položila vijence kod spomenika poginulima u Prvom svjetskom ratu te ispred spomen ploče poginulim mađarskim vojnicima., navode iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.