(FOTO) Mladi na Forum+slušali predavanja dr. Matka Marušića, Mislava Cvitkovića, Dominika Knezovića…

Foto: Forum+

Ovogodišnji Forum + u Splitu bliži se svome kraju. Brojni mladi iz svih krajeva Lijepe naše nastavili su prate zanimljiv i raznolik program, među kojima su imali priliku slušati predavanja Domonika Knezovića iz GI Narod odlučuje, fizičara Mislava Cvitkovića, dr. Matka Marušića, fra Ante Vučkovića i mnoge druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srijeda, ranije definirana kao dan za promišljanje o područjima društvenog angažamana, započela je predavanjem prof. dr. sc. fra Ante Vučkovića. Fra Ante je u temi “Jedincatost osobe i Socijalni nauk Crkve” razložio materijalne i duhovne jedincatosti. Svoje je predavanje koncipirao na način da je razlaganjem o posebnostima ljudske osobe kao jedinke uveo u prvo načelo Socijalnog nauka prema kojemu je dostojanstvo i apsolutna vrijednost ljudske osobe središnja i determinantna točka cjelokupnog Socijalnog (društvenog) nauka Crkve što se odnosi na čitava čovjeka i sve ljude. Prema istome načelu, ljudska je osoba uvijek cilj, nikada sredstvo. Ona je živa slika Božja. Ljudski život ima svetu i nepovredivu vrijednost od časa začeća do smrti.

Sljedeće predavanje na temu “Zablude u znanosti i zablude o znanosti – zamke ili snaga za jednog vjernika?” održao je Mislav Cvitković, mag. phys. s Instituta Ruđer Bošković. Cvitković je u svome predavanju razgraničio poimanje vjere i znanosti te je, interaktivnim promišljanjem, ponovno ujedinio mišlju svetog Augustina koji kaže “Vjerujem da bih razumio, razumijem da bih vjerovao”.

(FOTO) Fra Ante Vučković i don Damir Stojić među mladima na Forum+ nacionalnoj konferenciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon bloka ovih dvaju predavanja, sudionici F+18 interesno su se opredijelili za teme o kojima bi željeli raspravljati u forumima.

Drugi je blok predavanja otvorio Dominik Knezović, mag.pol. koji je temi “Zajedno smo snažni: Crkva i društvo” dao sasvim drugi smisao. U svome je predavanju propitao mišljenja sudionika dovodeći u pitanje međusobnu odijeljenost Crkve i društva. Na kraju je zaključio kako svaki čovjek u moru vlastitih nezadovoljstava na različitim životnim područjima mora pronaći ono u u što će se dati, u što će sebe uložiti kako bi, barem i minimalno, doprinio boljitku.

Senka Klarić, utemeljiteljica Zaklade Vaša Pošta govorila je na temu “Što kada obitelj prestane biti obitelj?”. U svome se predavanju osvrnula na djecu koja su, po izlazu iz dječjih domova kao oblika institucionalne skrbi, prepušteni samima sebi. U pitanje je dovela njihove liderske potencijale i razine njihove razvijenosti te je govorila kako obiteljske okolnosti u kojima su odrasli utječu na razinu samosvijesti i samopoštovanja s kojima kreću u život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Ovogodišnji Forum+ u Splitu ponovno okupio mnoštvo mladih: ‘Važna je spremnost na promjenu’

Nakon predavanja, sudionici su se, kako je i dogovoreno za današnji dan, podijelili u moderacijske skupine.

Popodnevni je dio programa otvorio prof. dr. sc. Matko Marušić koji je, govoreći o utjecaju gospodarstva na stanje u društvu, uzročno-posljedične veze pronašao u povijesti i događajima koji su doveli do onoga gdje je Hrvatska danas. Govoreći o vrlo mladoj zemlji izjavio je kako je sramotno smatrati da je Hrvatska najgora zemlja EU kada prije nešto više od dvadeset godina ona nije niti postojala. Također je pozvao sudionike F+18 da ne dopuste masama da im isperu mozak idejama o lošem životnom standardu ističući da je on bolji nego ikad, no da se narod polakomio i ulijenio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon profesora Marušića, prof. dr. sc. Ivica Grković govorio je o dostojanstvu i etici rada. U svome je predavanju istaknuo kako se rad oduvijek smatrao kao nešto teško i mučno. Upozorio je kako je u odgojne mjere ušla fraza “Uči kako ne bi morao (fizički) raditi” te je na taj način, fizički rad koji čovjekovu tijelu zapravo daje odmor, sveo na nešto bezvrijedno i nepoželjno. Također je upozorio na nepravdu kojom se žene kućanice smatra neradnicama, odnosno onima koje, zato jer nisu zaposlene u kakav sustav, nemaju prava zdravstvene i druge zaštite, već to preuzimaju od supruga, a da zapravo čine nešto veličanstveno-odgajaju nove ljude.

(FOTO, VIDEO) Forum+ nacionalna konferencija u Zagrebu: pogledajte čime se sve bave okupljeni mladi

Nakon moderiranog foruma po skupinama, na temu “Na čemu počiva politička moć?”, progovorio je Kristijan Sedak, mag.comm. U svome se interaktivnom predavanju dotaknuo različitih vrsta lidera, utjecaja koje pojedini od njih imaju i uvjeta koji su potrebni kako bi se oni tako zvali. Navodeći primjere političkih i drugih vođa kroz povijest, sudionike je F+18 pokušao navesti na kritičko promišljanje o karakteristikama koje su potrebne istinskog vođe. U govoru o moći pozvao je sudionike da promisle o moćnicima koje poznaju i razloge zbog kojih oni imaju taj status. Predavanje je završeno prigodnim videom.

Nakon posljednjeg moderiranog foruma po skupinama, sudionici su ostatak dana proveli u neformalnom druženju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO) Otvorena Forum+ konferencija: Brojni mladi na predavanju Marijane Petir o sudjelovanju u procesima donošenja odluka

Edukacijski je dan, četvrtak, bio usmjeren na pripremu i upravljanje projektima. U tom procesu sudionike F+18 nacionalne konferencije pratila i vodila Aleksandra Banić, dipl. oec. Kroz predavanje, zaposlenica Pomorskog fakulteta u Splitu, dala je uvida u pripremu natječajne dokumentacije različitih razina, upozorila na pojedine poteškoće na koje je moguće naići prilikom prijavljivanja projekta te je, vođena vlastitim iskustvom, dala neke konkretne savjete za raspisivanje projektnih ideja. Isto je tako ukazala na web stranice i ostale zakonski propisane oglašivače raspisanih natječaja, pokazala primjere prijavnih obrazaca te sudionike F+18 provela kroz samovrednovanje vlastite projekte ideje. Vrlo je korisno bilo upoznavanje s projektnom hijerarhijom od općeg cilja, preko specifičnih ciljeva do projektnih faza i aktivnosti.

Popodnevni je dio programa rezerviran za “Leaderhsip night”. Reprodukcijom videa GLS-a (Global Leadership Summita) te kasnijom raspravom, promišljeno je o načinima vođenja, ali i uvjetima za postizanje uspjeha, kako u vođenju, tako i u uspjehu generalno. Na temelju izrečenoga, ali i vlastitih iskustava rada pod vodstvom ili vođenja, detektirali su poteškoće i dvosmjerno nerazumijevanje na koje se nailazi prilikom timskog rada. Također su zaključili kako upornost, definirana kao spoj strasti i izdržljivosti, mora biti vođena ljubavlju i višim ciljem, no kako u teškim trenucima motivacija za nastavak može biti i negativna (inat, strah od neuspjeha…).

Sudionici i organizatori Forum+ nacionalne konferencije poručuju mladima: “Prijavite se na našu Akademiju!”

Večernji je dio programa, kao i prethodnih večeri rezerviran za opušteno druženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.