(FOTO, VIDEO) Predsjednica dodijelila odlikovanje povjesničarki Esther Gitman: ‘Ponosni smo što ste svoj rad posvetili istraživanju hrvatsko-židovske povijesti’

Foto: Fah

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u srijedu odlikovanje “Red kneza Branimira s ogrlicom” povjesničarki Esther Gitman za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, kao i zbog produbljivanja razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Gitman: Žao mi je što Zuroff falsificira povijest i što se iznosi toliko neistina o Stepincu

Čestitajući povjesničarki Gitman, predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da je to priznanje izraz zahvalnosti za njezino dugogodišnje istraživanje i vrijedno djelo koje je iznimno pridonijelo ugledu Republike Hrvatske u svijetu.

Dr. Esther Gitman dodijeljena nagrada ‘Prijateljica Hrvatske’ zbog širenja istine o Stepincu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.” svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Dodala je i kako je svaki boravak Esther Gitman u Hrvatskoj privukao pozornost medija, a svaki njezin istup u javnosti bio je prigoda da govori u prilog hrvatskih pravednika među narodima, o hrabrim ljudima koji su u to mračno doba živjeli svjetlo ljudskosti.

Stepinac –  svećenik, intelektualac i čovjekoljub

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kada hrabrost prevlada“ – znakovit je naslov vaše knjige koju ste objavili prije sedam godina, a u kojoj ste svjedočili o spašavanju i opstanku Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj ste posebno istaknuli humanitarnu ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, istaknula je predsjednica.

Dodala je i kako su joj posebno odzvonile riječi povjesničarke Gitman tada u intervju “Večernjem listu” kako je kardinal Stepinac živio sa svojim narodom, kako je bio svećenik, intelektualac i čovjekoljub. Također i da je posebno istaknula kako je duboko suosjećao sa svim žrtvama i kako su sve njegove misli i djela bili “usmjereni prema spašavanju puka, ne samo Židova, nego i Srba i ostalih manjina“.

Gitman: Poznajem Stepinca možda i bolje nego drugi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova knjiga Esther Gitman “Alojzije Stepinac – (pillar) potporanj ljudskih prava“ večeras će biti predstavljena na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Dr. sc. Esther Gitman o izložbi u UN-u: ‘Izvorni pokretači antisemitizma u Jugoslaviji bili su u Srbiji

Predsjednica je podsjetila kako je prošle nedjelje, 10. veljače, bilo Stepinčevo. “Ispunjene crkve diljem naše Domovine, kao i u hrvatskim misijama i župama diljem svijeta svjedoče koliko je taj naš blaženik, gotovo 60 godina nakon svoje smrti blizak svome narodu i koliko hrvatski narod štuje njegova djela, moleći mu se kao mučeniku i blaženiku, očekujući proglašenje njegove svetosti”, rekla je.

Povjesničarka Esther Gitman je, zahvalivši na odlikovanju, istaknula da će ga u mislima podijeliti sa kardinalom Stepincem s kojim je, kako je rekla, provela mnogo godina i poznaje ga možda bolje nego mnogi ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.