(FOTO) Predstavljena knjiga biskupa Ratka Perića ‘Nada koja ne postiđuje’: ‘Stepinac je bio baštinik hrvatskog identiteta’

Foto: Fah

Jučer je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu predstavljena knjiga pod nazivom „Nada koja ne postiđuje“ mons. dr. Ratka Perića, mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanjskog, posvećena zagrebačkom nadbiskupu blaženom Alojziju Stepincu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga izlazi povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca, a uz autora o knjizi su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je autor predgovora knjige te predstavljači knjige mons. dr. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i prof. dr. Jure Krišto.

Predstavljanju knjige nazočili su mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, brojni nadbiskupi i biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, kao i beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar.

Svečanom predstavljanju ove jedinstvene knjige, u organizaciji Nadbiskupskog pastoralnog Instituta u Zagrebu te Biskupijskog ordinarijata u Mostaru, prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bozanić: Stepinac je bio zagrebački nadbiskup, a ne politički vođa

Na početku susreta okupljenima se obratio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je istaknuo da je blaženi Alojzije Stepinac bio zagrebački nadbiskup, a ne politički vođa. „To je istina koja je duboko zamagljena strahom i još uvijek ustrajnim ponavljanjem teza propalih ideologija“, rekao je kardinal Bozanić. Blaženik je baštinik hrvatskog identiteta.

Na početku svojeg izlaganja o knjizi predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Puljić opisao je novonastalo djelo mons. Perića kao „poziciju u malom“ kazavši da je čitajući poglavlja knjige osjetio posebni literarni, teološki, povijesni i hagiografski naboj. „Čitava knjiga prožeta je i uobličena u načelo literarne ljepote, povijesne istine i dobrote kojom je uostalom zračio i život blaženoga Alojzija“, rekao je mons. Puljić izdvojivši dijelove knjige u kojima autor govori o zaručničkom dopisivanju i dogovaranju o ženidbi mladog Alojzija s Marijom Horvat, odgoju u Rimu i svećeničkom radu u Nadbiskupiji te napose Kardinalovom dubokom molitvenom životu, osjetljivoj savjesti, brizi za svećenike te pastoralnoj zauzetosti. Mons. Puljić istaknuo je također i poglavlje knjige u kojem mons. Perić raščlanjuje pojmove kao i povijesni tijek beatifikacije i kanonizacije Blaženika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krišto: Manipulativno i montirano suđenje blaženom Stepincu

Prof. dr. Jure Krišto istaknuo je onaj dio knjige u kojem autor rasvjetljuje manipulativni karakter montiranog Stepinčevog suđenja koji se, kako kaže sam Krišto, može smatrati izvornim doprinosom historiografiji. Riječ je o krivotvorenom pismu od 18. svibnja 1943. koji je komunistički tužitelj uvrstio u sudski proces kao pismo zagrebačkog nadbiskupa Stepinca papi Piju XII. za koje je Stepinac, primivši ga u ruke odlučno rekao „to nije moje pismo“. Dr. Krišto naglasio je da je autor u knjizi znanstveno pristupio raskrinkavanju krivotvorenog pisma kazavši da se veliki doprinos mons. Perića nalazi u tome što je u pisanoj ostavštini prof. dr. Krunoslava Draganovića, koja se čuva u arhivu Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, pronašao originalnu te ispravljenu i dopunjenu verziju krivotvorenog pisma koja nije identična onoj koja je korištena za vrijeme montiranog sudskog procesa protiv zagrebačkog Nadbiskupa.

Završnu riječ uputio je autor knjige mons. Perić u obliku predavanja pod nazivom „Kardinal i Maršal“ u kojem je analizirao odnos između kardinala Stepinca i maršala Tita, koji je po riječima javnog tužitelja FNRJ Josipa Hrnčevića i uz Jakova Blaževića glavni redaktor Stepinčeve optužnice bio opsjednut Stepinčevim slučajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mons. Perić zaključio je večer posvećenu blaženom Alojziju Stepincu ustvrdivši da su se u odnosu između Kardinala i Maršala odnosno Katoličke Crkve u Hrvatskoj i komunističkih vlasti sučelila dva svijeta odnosno dvije države. „Civitas Dei – Božja država sa sustavom savjesti kao Božjega glasa i zakona u Kardinalu, i civitas terrena – zemaljska država bezbožne komunističke revolucionarne svijesti u Maršalu; odnosno Kraljevstvo bogoljublja i Božje istine u pravde u Stepincu, i kraljevstvo sebeljublja, laži i lukavštine u Brozu. Ta je borba potrajala ne samo do fizičke smrti jednoga i drugoga, nego i nakon smrti obojice“, rekao je autor knjige.

Na kraju predstavljanja mons. Perić na poseban je način zahvalio kardinalu Bozaniću na pisanju predgovora knjige te upućenom pozdravu, predstavljačima knjige mons. Puljiću i dr. Krišti, recenzentu knjige dr. Stjepanu Kožulu, kanoniku Prvostolnom kaptola zagrebačkog, postulatoru kauze bl. Alojzija Stepinca dr. Jurju Batelji te ostalima preporučivši sve nazočne u moćan zagovor bl. Alojzija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.