(FOTO) Stoljetni korizmeni napjevi odjeknuli Josipovim Svetištem

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Misionari hrvatske vjere i kulture, predstavnici onoga što Hrvatska jest i što bi trebala ostati, pronositelji duha, tradicije i poštovanja prema precima i hrvatskoj povijesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim riječima mogu se opisati članovi kulturno-umjetničkog društva s Hvara Faroski kantaduri koji su, 5. travnja 2017. godine, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, klapskim pjevanjem korizmenih napjeva obogatili euharistijsko slavlje prigodom Velike pobožnosti koja se održava na čast svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske.

Faroski kantaduri već 15 godina svojim nastupima diljem svijeta predstavljaju Hrvatsku i Hvar starim tradicionalnim korizmenim napjevima, a vjernicima okupljenim u Josipovom Svetištu predstavili su se na kraju svete mise tradicionalnim napjevima Velikog tjedna.

Svetu misu slavio je don Marko Plančić, župnik u Starom Gradu na Hvaru, u koncelebraciji s mons. Antunom Senetom, ml., rektorom Svetišta, vlč. Dragutinom Goričanecom, povjerenikom za pastoral osoba s posebnim potrebama i o. Czeslawom Bielenom iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Propovijedajući o dnevnom Evanđelju (Iv 8, 31-42) don Marko Plančić ukazao je vjernicima da ih po pročitanim riječima Isus poziva na vjeru, ali ne u bilo što ili u bilo koga, nego u Njega i u Njegovu riječ. Istaknuo je da za kršćanina vjera znači zauzeti jedan specifičan stav prema stvarnosti koji svoj temelj ima u nevidljivome, u vječnome, odnosno u Bogu i da prema tom stavu kreira svoj smisao života. Don Marko pojasnio je da je ponekad teško opredijeliti se za nešto što je nevidljivo i teško shvatljivo, ali da je iz tog razloga Isus uzeo obličje čovjeka kako bi ga ljudi lakše upoznali i zavoljeli i živjeli život u skladu s Njegovom riječi.

„Isus dok propovijeda najviše govori o čovjeku i njegovom životu i kako se Bog može prepoznati prisutnim i djelatnim u čovjekovom životu. On djeluje po nama i u nama. Kada zauzmemo ispravne stavove, a pod ispravnim mislim na evanđeoske, mi sami braćo i sestre oko sebe stvaramo uvjete koji podupiru život, koji su na korist i dobro čovjeku.“ Predvoditelj misnog slavlja na kraju propovijedi pozvao je vjernike da po uzoru i zagovoru svetog Josipa dopuste da Božja riječ vodi njihov životni put, njihov svjetonazor, misli i djelovanje i da ih na taj način mijenja na bolje.

Na kraju svete mise mons. Sente pozvao je vjernike da i sljedeću srijedu sudjeluju u Velikoj pobožnosti, najavivši glazbeno-scenski prikaz „Pasija – Mač boli“ u izvedbi članova Župne zajednice Marijine legije iz Petrinje, kao odličan uvod u obrede Velikog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.