(FOTO) U Državnom arhivu otvorena izložba povodom 200. godišnjice bicikla

Zagreb, 10.06.2019 - Hrvatski državni arhiv obilježio je Meðunarodni dan arhiva izložbom "Bicikl" autorice Ane Štimac, u povodu 200. obljetnice patenta. Meðunarodni dan arhiva obilježava se do 14. lipnja. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIÆ/ abu

Međunarodni dan arhiva obilježava se cijeli tjedan u Hrvatskom državnom arhivu, posvećen je 200. godišnjici patenta bicikla, a počeo je u ponedjeljak otvorenjem izložbe “Bicikl” koja daje uvid u povijest biciklizma i bicikala na ovim prostorima, ali i poziva građane da što više koriste to jeftino, zdravo i ekološko prijevozno sredstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nizom fotografija, karata bicikističkih trkališta, dokumenata, plakata, predmeta, isječaka iz novina i časopisa te prikaza različitih područja u kojima su bicikli bili nezaobilazni, od sporta i rata do poštanske službe i svakodnevnog života, izložba pokazuje koliko je bicikl bio dobro prihvaćen u Hrvatskoj i Zagrebu od njegovih samih početaka.

Prvi bicikli bili su dopremljeni sa Svjetske izložbe u Parizu 1867., a 1885. je osnovano Prvo hrvatsko društvo biciklista nakon čega se trend nastavlja diljem Hrvatske. Na Zrinjevcu je 1886. bila priređena prva biciklistička utrka, dok se prva cestovna utrka u Hrvatskoj, s 12 vozača, održala 1892. na relaciji Zagreb-Petrinja.

Obuljen Koržinek: Temu o povijesti bicikla provući i kroz programe drugih arhiva u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu je otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, rekavši kako će se tema o povijesti bicikla provući i kroz programe drugih arhiva u Hrvatskoj. “Za Međunarodni dan arhiva, arhivi ponovno skreću pažnju na sve što se u njima čuva. To su baštinske ustanove koja su možda građanima najmanje vidljive, a ovakvim aktivnostima prezentiraju bogatu baštinu i javnosti šalju poruku koliko su važni i kako u njih treba ulagati”, istaknula je.

Po njezinim riječima, što se više ulaže u digitalizaciju, arhivsko gradivo i baština su sve dostupniji pa s time interes i znanje o onome što se u arhivima čuva postaje našim građanima bliže, a ova izložba je i važna jer poziva građane da više koriste bicikle i rasterete gradsko središte.

Autorica izložbe Ana Štimac je rekla kako je cilj izložbe bio prikazati popularnost biciklizma na ovim prostorima jer se radi o najpopularnijem sportu druge polovice 19. stoljeća, ali i pokazati sveprisutnost bicikla u svakodnevnom životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danci bicikl voze u svako doba noći i dana

Predstavnik zemlje duge biciklističke tradicije, Danske, njezin veleposlanik u Hrvatskoj Christian Thoring, rekao je kako je ondje bicikl primarni oblik prijevoza, djeca prije škole nauče voziti bicikl i uči ih se od malena o sigurnosti u prometu.

“Danci voze u svako doba noći i dana, u svim vremenskim uvjetima, da bi obavljali poslove, ali i iz užitka, pa je u svim krajevima napravljena posebna infrastruktura za bicikle, među kojima je i biciklistička autocesta koja omogućuje bržu i sigurniju vožnju”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Thoring je istaknuo kako je još od dvadesetih godina prošlog stoljeća bicikl svojevrsni simbol slobode i jednakost, jer ljudi svih klasa bicikliraju jedni pored drugih, bez razlike među njima.

Zagreb u 19 stoljeću imao tri trkališta

Ravnatelj HDA Dinko Čutura podsjetio je na ovdašnju dugu tradiciju biciklizma, primjerice, da je Zagreb u drugoj polovici 19. stoljeća imao čak tri trkališta – kod Mimare i Botaničkog vrta te u Maksimiru, a ima i ‘biciklističku’ ulicu, odnosno Koturašku, s obzirom na korijen te riječi kotur, kako se nazivao bicikl.

Tajnica Sindikata biciklizma Tena Šarić, rekla je kako je taj sindikat osnovan ne bi li se potaknula kvalitetnija biciklistička infrastruktura u Zagrebu i Hrvatskoj, ali i kako bi se povećao broj građana koji bicikl koriste češće od automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložba, za koju je materijal posuđen iz Hrvatskog državnog arhiva, Hrvatskog športskog muzeja, Muzeja grada Zagreba i udruge Sindikat biciklista, bit će otvorena do 30. kolovoza.

U okviru otvorenja izložbe na nagradnoj igri darovani su ženski gradski bicikl i reflektirajući prsluk, posjet trezoru HDA i plakat s izložbenim motivom, a organizirano je i ciklokino koje pedaliranjem omogućava projekciju filmskih zapisa s motivom bicikla iz Hrvatskoga filmskog arhiva.

Međunarodni dan arhiva se narednih dana obilježava uz stručno vodstvo kroz izložbu “Bicikl” te 12. lipnja uz Dječji dan s igrokazom “S Ljudevitom kroz Arhiv” Darije Hofgräff te projekcijom filmskoga zapisa o biciklu koji su izradila djeca, a dodijelit će se i nagrada za najbolji literarni i likovni rad na temu Bicikl u srcu.

Za 14. lipnja najavljen je Dan otvorenih vrata HDA, kada će se prodavati izdanja Arhiva uz prigodan popust i organizirati obilasci zgrade HDA, Središnjega laboratorija za konzervaciju i restauraciju, te Središnjega fotolaboratorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.