(FOTO) U Dubrovniku izložba ‘Nesreće i nezgode zrakoplova u Konavlima tijekom Drugog svjetskog rata’

Foto: fah

Izložba „Nesreće i nezgode zrakoplova u Konavlima tijekom Drugog svjetskog rata“ autora Antuna Burđeleza, otvorena u utorak navečer u predvorju dubrovačkog Samostana sv. Klare u organizaciji Aerokluba Nimbus, a rezultat je višegodišnjeg autorovog istraživanja o pronađenim ostacima zrakoplova, iskazima svjedoka i priča o ljudskim sudbinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor izložbe Antun Burđelez iz Cavtata, inače voditelj sekcije zrakoplovne baštine Aerokluba Nimbus, izjavio je kako je poticaj za istraživanje dobio nakon šetnje planinom Sniježnicom u Konavlima.

„Pronašao sam lokaciju pada vojnog zrakoplova iz Drugog svjetskog rata, a potom sam obilazeći konavoska sela razgovarao i sa živim svjedocima. Jedan me slučaj vodio prema sljedećem, a na kraju sam ih utvrdio deset, od kojih se za neke dosad nije znalo, premda se ne zna koliko bi ih još moglo biti u moru. Trebalo je nekoliko mjeseci za potvrdu. Od mještana sam posudio artefakte, istražujući arhive pronašao sam izvještaje raznih vojski, a u nekim slučajevima i članove obitelji u SAD-u“, rekao je Burđelez.

Na području Konavala Burđelez je utvrdio da je palo pet američkih zrakoplova (B-24 Liberator), tri njemačka (Junkers Ju 52 i 88 te Dornier Do 17) te po jedan britanski (Spitfire) i talijanski (Savoia Marchetti).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Uspjeli smo doći i do nekoliko obitelji zrakoplovaca, a znamo da je jedan od njih i danas živ“, dodao je Burđelez te istaknuo slučaj pada američkog zrakoplova na Sniježnici za koji ni službene američke vojne vlasti nisu znale. Čak je uspio pronaći i narukvicu jednog člana posade.

„Mještani su znali da je zrakoplov pao, a Amerikanci tek da je nestao u akciji. Izvijestili smo njihovo veleposlanstvo i u roku četiri sata su me zvali, a za mjesec dana su stigli u Konavle. Oni brinu o nestalima, a njihova agencija ima zakonsku obvezu reagirati na svaku prijavu“, objasnio je Burđelez.

Također je istaknuo slučaj američkog zrakoplova koji je prije 75 godina morao prisilno sletjeti u Konavle kod mjesta Lovorno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Zrakoplov se u povratku s misije pokvario iznad Konavala i kapetan Thomas Potts je izdao zapovijed da svih deset članova posade iskoči. Međutim, jednom članu posade je ispao padobran pa je Potts prisilno sletio u jezero. Igrom slučaja mjesto slijetanja je bilo ispod kuće jednog povratnika iz SAD-a koji je znao engleski. Potts se uspio spasiti, u Dubrovniku je prenoćio tri noći. Poslije rata se vratio u Konavle u potrazi za svojim avionom, ali bez uspjeha. Mi ga jesmo našli i kontaktirali smo njegovu unuku“, ispričao je Burđelez.

Izložba je otvorena do 27. studenog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.