Riječke majke u borbi protiv pedofilije: Poziv na javnu tribinu ‘Edukacija kao prevencija’

uhićen
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Svako peto dijete u Hrvatskoj doživjelo je neki oblik spolnog zlostavljanja i upravo je ta šokantna činjenica pokrenula roditelje i građane na odvažne korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječki roditelji danas su okupljeni u „Udrugu za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima – Ruka“ i pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na njihovoj 3. javnoj tribini “Naša djeca naša budućnost” na temu „Edukacija kao prevencija“, koja će se održati 23. studenoga u 18.00 sati u vijećnici grada Rijeke, pod pokroviteljstvom grada Rijeke.

Udruga će upoznati javnost sa prijedlogom uvođenja edukacije kao prevencije u predškolske i školske ustanove, gdje bi se odgajatelji, učitelji i djeca na vrlo jednostavan i djeci primjeren način (ovisno o uzrastu) educirali o ovom teškom, ali gorućem problemu u Hrvatskoj. Edukacija se može provoditi putem igraonica, radionica, predstava, u sklopu razredne nastave, građanskog odgoja u korist djece i mladih. Iznova bitno naglašavaju kako je prema statistikama MUP-a za 2017. g. svako peto dijete doživjelo neki oblik seksualnog zlostavljanja, što govori o hitnoj nužnosti  educiranja društva.

S djecom je uvijek potrebno otvoreno komunicirati, stoga potičemo i roditelje da se više informiraju o važnim činjenicama, kao i utjecaju i posljedicama, spolnog zlostavljanja djece, kako bi i sami efikasno podučili vlastitu djecu, ističe predsjednica udruge, Erika Valić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23. studenoga nije slučajno odabrani datum. Naime 18. studenoga obilježava se Dan zaštite djece od nasilja, 19. studenoga je dan donošenja Konvencije za zaštitu djece od nasilja, a 29. studenoga Udruga Ruka navršava godinu dana svoga djelovanja. U tih godinu dana, udruga je najviše djelovala u cilju donošenja strožeg i pravednijeg antipedofilskog zakona sudjelujući na različitim sastancima i sjednicama u Ministarstvima i Saboru. Ističu konstantno kršenja prava djece upravo prema navedenoj Konvenciji, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Uz navedeno, udruga je u godini dana svojega postojanja, uspješno organizirala dvije javne tribine, u Rijeci i Osijeku na području osvješćivanja javnosti o problemu pedofilije, o potrebi donošenja strožih kazni, ali i o nedostatku prevencije kao takve u Republici Hrvatskoj po pitanju zaštite djece od seksualnog zlostavljanja.

Bitno je naglasiti da je udruga prva u Hrvatskoj napisala vlastiti „Antipedofilski zakon“, po uzoru na Marijin zakon iz Srbije, koji se itekako može provesti u hrvatskom pravosuđu. Na žalost za sada ne postoji politička volja. S ovim jedinstvenim primjerom zakona upoznati su svi mjerodavni, no u smjeru njegovog donošenja nema poduzetih koraka. Odrađeno je kozmetičko “preuređivanje” Kaznenog zakona što žrtvama neće donijeti ništa bolje od dosadašnjega, tvrde članovi udruge. Ipak također naglašavaju da udruga od njega ne odustaje i vjeruje da će naći načina za njegovo daljnje promoviranje.

Djeci žrtvama spolnog zlostavljanja, i njihovim obiteljima, potrebna je ruka podrške i pomoći, spona između žrtava i nadležnih institucija, i upravo iz toga proizlazi i naše ime, „Ruka“ ruka pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro u planu je i otvaranje nove podružnice u Zagrebu. Svaka ruka više u borbi protiv šutnje o spolnom zlostavljanju djece uvijek je dobrodošla i potrebna te stoga upravo širenje djelovanja udruge i u drugima gradovima Hrvatske jest i više nego potrebno, naglašavaju iz udruge.

Pridružite nam se 23. studenoga 2018., u 18.00 sati u vijećnicu grada Rijeke, i svojom rukom zalaganja darujte potporu nama, i svim žrtvama!, pozivaju iz udruge Ruka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.