(FOTO) U Gredi proslavljen blagdan sv. Akacija i 10 tisuća mučenika: ‘Jesmo li mi spremni ustati i biti obilježeni kao kršćani?’

Foto: Sisačka biskupija

Blagdan sv. Akacija i deset tisuća mučenika, obljetnica 427 godina od čuvene Sisačke bitke s Turcima te spomen na sve branitelje Siska i Europe, obilježeni su u istoimenoj kapelici u Gredi (župa Sela) u ponedjeljak, 22. lipnja. Svečano misno slavlje predvodio je rektor crkve Sv. Vinka Paulskog u Zagrebu i kanonik Stolnog kaptola sv. Križa preč. Vladimir Hren zajedništvu s kanonicima: prepoštom mons. Markom Cvitkšićem, domaćim župnikom preč. Dragutinom Papićem i preč. Milanom Begićem.

U homiliji preč. Hren podsjetio je na životopis sv. Akacija, koji je relativno nepoznat u našim krajevima.

„Njegovo ime je povezano i s današnjim svetim evanđeljem na poseban način, a na hebrejskom znači ‘Bog štiti’ a na grčkom ‘nedužan’. Kao svetac ubraja se među 14 svetih pomoćnika, a ujedno je bio i vođa 9000 vojnika mučenika kojima se pridružilo još 1000 vojnika koji su prešli na kršćanstvo nakon što im nije mogla nauditi barbarska vojska koju je na njih poslao car Hadrijan. Naime sv. Akacije je bio predvoditelj rimske vojske koja je trebala u Armeniji ugušiti jedan ustanak. Sam tijek bitke vodio je prema njihovu porazu, ali kako to uvijek biva kada je Bog na našoj strani, a očito je i značenje samog imena Akacije ‘Bog štiti’ dalo naslućivati da je Bog na njegovoj strani i da ga Bog štiti zajedno s vojnicima kada mu je poslao sedmoricu anđela koji im obećavaju pobjedu ako postanu kršćani. Prelaskom na kršćanstvo pobjeđuju neprijatelja, ali izazivaju gnjev cara Hadrijana koji na njih šalje barbarsku vojsku da ih uništi. Barbari im ne uspijevaju nauditi te jedna tisuća barbarskih vojnika prelazi na kršćanstvo i priključuju se Akacijevoj postrojbi, no na kraju ipak bivaju svladani. Kao što to biva kroz dvotisućljetnu povijest oni koji se zovu kršćanima ili Isusovim sljedbenicima osigurana je kazna, a sv. Akaciju i njegovim vojnicima je kazna došla na brdu Ararat gdje ih bičuju kao Krista trnovim granama i na kraju razapinju. Akacija se često prikazuje s trnovom granom ili krunom i jer je bio rimski časnik, ponekad je prikazan kao vitez vojvoda ili plemić sa zastavom, velikim križem ili mačem. Biti Isusov sljedbenik ponekad znači izabrati nešto nepopularno“, rekao je propovjednik te se zapitao jesmo li mi spremni ustati i biti obilježeni kao kršćani?

U nastavku Hren je rekao da je začuđujuće kako se čudesno Božja riječ posložila za ovaj današnji spomendan sv. Akacija i njegovih vojnika kroz prvo čitanje iz knjige mudrosti u kojoj dominira rečenica: „Za malo muke zadobili su dobra velika, jer ih je Bog stavio na kušnju i našao da su ga dostojni“. „I nas je Bog stavio na veliku kušnju malim čudljikavim i čudljivim virusom koji je cijeli svijet bacio na koljena i još uvijek ga drži na koljenima, jučer u Brazilu 55000 novozaraženih, mi smo se ponadali i organizirali turnir u tenisu da bi privukli turiste i barem malo spasili gospodarstvo, a ono užas, opet su zatvoreni svi starački domovi i ne znamo što će još biti. Ali na kraju puta koji neće proći bez novih iskušenja kako bi rekla sv. Faustina, jedna kušnja nije ni prošla već je druga došla. Ipak Gospodin poručuje po knjizi mudrosti ‘Koji se u nj ufaju, spoznat će istinu, i koji su vjerni, bit će u ljubavi s njim, jer izabranici njegovi stječu milost i milosrđe’. Mi kršćani koji slijedimo Krista pozvani smo živjeti na način koji je često u napetosti s okosnicama na kojima je uređena politička i društvena zajednica u kojoj živimo. Naš nam Učitelj govori, a povijest Crkve pokazuje da će u svijetu koji je organiziran na temelju sebičnih polazišta i ciljeva, oni koji nastoje živjeti i odražavati ljubav, biti progonjeni“.

Na kraju poručio je i kako ovo okupljanje u Gredi nije pandam nikome i ničemu nego iskreno služenje Gospodinu od kojega molimo da nam bude snaga i utjeha u svim protivštinama života, a sv. Akacije i drugovi mučenici neka nam budu poticajni uzori da život po vjeri ne skrivamo pred mržnjom ovoga svijeta već da budemo hrabri učenici i svjedoci Krista Gospodina. „Kršćansko ‘ja’ podrazumijeva raspeće, rekao je prof Ivica Raguž u četvrtak u velikom kaptolu na svećenički dan. A Pavao u poslanici Galaćanima ističe: ‘S Kristom sam razapet. Živim, ali ne više ja nego živi u meni Krist’. Molimo da možemo razlikovati kada smo kao Kristovi učenici uzrok nelagode u drugima, a kada smo mi sami tome uzrok. Isus želi svijet u kojem će prevladati ljubav, prijateljstvo i zajedništvo. No, nažalost nalazimo se u svijetu dominacije, korupcije, osvete i isključivanja. Radujmo se Crkvi, popravljajmo je i radujmo se u Gospodinu. Pobožnost prema sv. Akaciju je u Europi rasprostranjena tijekom križarskih ratova. Zagovor sv. Akacija je križarskim vojnicima i hodočasnicima u sv. Zemlju očuvao ustrajnost i hrabrost u opasnim situacijama“, zaključio je na preč. Hren.

Nakon popričesne molitve okupljene je pozdravio i domaći župnik preč. Papić zahvalivši svim župljanima koji su pomogli u pripremi ovog slavlja, a nakon mise preč. Hren blagoslovio je ispred mjesnog društvenog doma novo vozilo DVD-a Greda.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr