(FOTO, VIDEO) Evo kako su u uvjetima pandemije Kurban-bajram dočekali islamski vjernici diljem svijeta: Znate li značenje ovog blagdana?

epa08575932 A little girl looks on as she attends an Eid al-Adha prayer service in Amman, Jordan, 31 July 2020. Eid al-Adha is the holiest of the two Muslims holidays celebrated each year, it marks the yearly Muslim pilgrimage (Hajj) to visit Mecca, the holiest place in Islam. Muslims slaughter a sacrificial animal and split the meat into three parts, one for the family, one for friends and relatives, and one for the poor and needy. EPA/ANDRE PAIN

Muslimani diljem svijeta danas obilježavaju jedan od dva najveća praznika u islamu, Kurban-bajram. Zove se i Hadži-bajram jer za vrijeme ovog blagdana vjernici obavljaju i hadž – hodočašće u Meku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U uvjetima pandemije, okupljanje je ograničeno, no vjernici islamske vjeroispovijesti sastali su se kako bi proslavili ovaj veliki blagdan uz pridržavanje razmaka tijekom molitve. Fotografije pristižu iz svih krajeva svijeta.

Muslimani širom svijeta prvog dana Kurban bajrama žrtvuju svoje najbolje životinje kao simbol spremnosti poslanika Ibrahima (Abrahama u judeo-kršćanskoj tradiciji) da žrtvuje svog sina za boga, no prema muslimanskom vjerovanju, bog se umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Ibrahimu da žrtvuje ovna.

Roditelji za taj blagdan daruju svoju djecu, a djeca rodbine i ona iz susjedstva koja rano prvog dana dolaze čestitajući dobivaju novčane poklone. Običaj je da se domovi i okućnica posebno očiste, dok se vjernici svečano odijevaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska, dan uoči Kurban-bajrama kr.hfz.mr.sc.Aziz ef Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb pojasnio je postojanje dva bajrama: Ramazanskog i Kurban.

Ramazanski-bajram vezan je uz dvije glavne karakteristike, to je mjesec posta i mjesec objave Kur’ana, dok je Kurban-bajram vezan za prinošenje žrtve Kurbana i hodočašće u Meku. Za riječ bajram Arapski svijet često koristi riječ ‘irjae, što znači povratak.

– Kao da nam ti blagdani svake godine žele reći – evo mi se vraćamo vama, pa se i vi trebate vratiti iskonu, odnosno sjetiti se svoga gospodara, Hafiz Aziz efendija Alili pojasnio je značenje riječi ‘iirjae.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme Kurban-bajrama vjernici obavljaju hadž, hodočašće u Meku. To je peta dužnost Islama zbog čega se ovaj blagdan naziva još i Hadži-bajram.

Zbog novonastale situacije i epidemioloških mjera broj hodočasnika smanjen na nekoliko desetaka tisuća dok je prijašnjih godina znalo biti 2,5 do 3,5 milijuna vjernika. Ove godine hadž će obaviti samo domicilno stanovništvo, oni koji se zateknu unutar Saudijske Arabije.

Dan prije Kurban-bajrama hodočasnici odlaze 20 km istočno od Meke do visoravni Arafat – brda milosti, mjesta gdje su se sreli Adam i Eva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog u Hrvatskoj će se obilježiti Kurban-bajram pod istim epidemiološkim mjerama. Vjernici će jutarnju molitvu obavljati u svojim kućama,bajram-namaz će se klanjati četrdesetak minuta nakon izlaska sunca, a na 1. programu HTV u 6:45 h će biti direktni prijenos iz Riječkog Islamskog centra.

– Poruka Kurban-bajrama je da se pobožnost iskazuje kroz solidarnost. U Ramazanskom se najviše dijeli, 2,5% za siromašne ljude, a u Kurban-bajramu kod prinošenje žrtve jedna trećina ostaje vama, a dvije trećine se dijeli siromašnima. U trenucima kroz koje iskazujemo pobožnost ne treba zaboraviti solidarnost, ljude kojima je potrebno, ne zaboraviti potrebite. Trebamo biti spremni da se žrtvujemo ne samo za sebe, svoju obitelj, nego i za druge, za društvo u kojem živimo, pojašnjava Hafiz Aziz efendija Alili poruku Kurban-bajrama.

Muslimanima je predodređeno da jednom u životu trebaju otići na hadž, a u nekim zemljama čekaju i po 20 do 30 godina na odlazak na hodočašće.

Hafiz Aziz Efendija Alili je više puta bio na hadžu, čak i na specijalizacije od godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Meki su trenutno radovi, proširuje se prostor i za nekoliko godina vjernici će moći moliti u puno većem broju, a to je 7 do 8 milijuna vjernika.

Islamska zajednica u Hrvatskoj je dobro riješila svoj status kao i druge vjerske zajednice.

Ove godine obilježava se 104 godine priznanje islamske vjere u Hrvatskoj. Vjera se prakticira kroz vjerske obrede, islamski vjeronauk organiziran u školama, te Islamsku gimnaziju koja djeluje u sklopu Islamske zajednice u Zagrebu.

Hafiz Aziz efendija Alili rodom je iz Makedonije, iz tradicionalne sredine. Sa 7 godina počeo je učiti arapska slova, čitati Kur’an na arapskom. Nakon nekoliko godina počeo je svaki dan učiti napamet po jednu strancu Kur’ana, 2,5 godine mu je trebalo da nauči svih 600 stranica. Nakon što je pred komisijom položio, postao je Hafiz, a u Hrvatskoj ih trenutno ima sedam. U svijetu ih je nekoliko milijuna.

Bajram šerif mubarek olsun (neka je plemeniti Bajram blagoslovljen) svim islamskim vjernicima ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.