(FOTO, VIDEO) Izvrsnost hrvatskog turizma: Tri finalista u izboru za najbolju europsku destinaciju kulturnog turizma!

Foto: GettyImages

Europski finalisti su predstavnici hrvatskog turizma: u kategoriji nematerijalne baštine našao rovinjski Ekomuzej Batana, u kategoriji vinskih destinacija našao se Motovun, dok je TZ otoka Krka finalist u kategoriji inovacije i digitalizacija sa svojim digitalnim rješenjem tj. prezentacijom kulturne baštine otoka Krka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objavljeni su finalisti izbora Europske putničke komisije za najbolje europske destinacije održivog kulturnog turizma. Od ukupno 55 prijava pristiglih iz 19 zemalja, naravno i Hrvatska ima svoje adute i finaliste, piše Hrturizam.hr

Čak tri hrvatske destinacije ušle su među finaliste izbora za najbolju europsku destinaciju održivog kulturnog turizma. Izbor organizira Europska putnička komisija, a među 55 destinacija iz 19 zemalja hrvatski finalisti su Motovun, Krk i Rovinjski Ekomuzej Batana. Pobjednici po kategorijama biti će objavljeni na svečanom proglašenju 24. listopada u Granadi u Španjolskoj.

A sada malo detalja o ovom uspjehu hrvatskog turizma: među finaliste u kategoriji nematerijalne baštine našao rovinjski Ekomuzej Batana, u kategoriji vinskih destinacija našao se Motovun, dok je TZ otoka Krka finalist u kategoriji inovacije i digitalizacija s svojim digitalnim rješenjem tj. prezentacijom kulturne baštine otoka Krka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekomuzej Batana – Prije gotovo tri godine Ekomuzej ‘Batana’ iz Rovinja našao se u UNESCO-ovom Registru najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta. Kako se uz ostalo navodi na internetskim stranicama Ekomuzeja, rovinjska batàna, uz rovinjski batièl, venecijansku gondolu, neretvansku trupu, komišku sandulu i mnoge druge brodice, pripada obitelji barki ravnoga dna koje je bilo pogodno za plovidbu plitkim vodama – jezerima, riječnim ušć́ima, lagunama i plitkim morskim obalama.

Digitalna ptlaforma TZ Krk – upravo s ciljem promocije i prodaje doživljaja i sadržaja, Turistička zajednica Grada Krka pokrenula je digitalnu platformu tj. mrežnu stranicu Experience Krk koja promovira sadržaje i turističke proizvode grada Krka kroz cijelu godinu. Posjetom na ovu stranicu uvjerit ćete se u izvrsnost digitalne turističke prezentacije našeg najvećeg otoka.

Motovun je finalist u kategoriji vinskog turizma, uz druge dvije renomirane europske vinske destinacije, točnije francuske vinske destinacije – Pays d´Armagnac i dolinu Loire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Motovunski vinogradi i ljepote hrvatske Istre

Motovun je grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka. Do vrha motovunskog brijega i njegova venecijanskog gradskog trga vodi najduže istarsko stepenište s 1052 stepenice. Položaj i vizura čine ga jednim od najljepših starih gradova na Mediteranu, navodi se na mrežnom sjedištu grada Motovuna.

Povijest Motovuna započinje prije rimskog vremena, kada se na ovom prostoru naseljavaju Sekusi, keltsko pleme. Ime mu je također keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stara legenda kazuje kako su nekoć davno u dolini rijeke Mirne živjeli divovi. Bili su toliko veliki da su gledajući gradove na brežuljcima nad Mirnom, jedan drugom iz ruke u ruku dodavali alat i veliko kamenje. Jedan od gradova kojeg su u to legendarno doba izgradili divovi bio je i Motovun. Mnogo kasnije, kad su Istru naselili i obični ljudi, divovi su počeli nestajati, no u legendi i pričama Vladimira Nazora ostao je zapamćen motovunski div Veli Jože, koji je bio toliko velik i jak da je golim rukama mogao zatresti motovunski zvonik.

Oko Motovuna prostiru se vinogradi u kojima uspijevaju čuvena istarska vina, teran i malvazija, dok je Motovunska šuma, koja se prostire kilometrima dolinom Mirne, stanište čuvenih podzemnih gljiva tartufa , koji se u ovom kraju vade uz pomoć posebno uvježbanih pasa. Ljeto i rana jesen vrijeme je kad uspijevaju crni tartufi, a u kasnu jesen i zimi vade se najukusniji (i skupocjeni) istarski bijeli tartufi.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.