(FOTO) Zabavno i korisno ljetovanje: Tjedan dana u izbjegličkom kampu

Foto: Udruga Magis

Vrijedni volonterski programi koji udruga Magis organizira već treću godinu zaredom u Maloj Gorici, ove godine će proširiti i na novi u kamp u Livnu. Volonterski kampovi su krenuli s idejom organizacije ljetnih sadržaja za djecu i mlade u sredinama u kojima postoji potreba za njima, a nema potrebne osobe koje će pripremiti i izvesti program. Iako se nekad čini da je interes za ovakve kampove manji nego za ostale, njihova vrijednost je neizmjerna. Kroz tjedan dana, djeca dobiju priliku upotpuniti ljeto i unaprijediti svoje vještine i kreativnost, dok mladi dobivaju prilike realizirati svoje talente i znanje, a nerijetko i unaprijediti ih učeći jedni od drugih. Svi sudionici kampa volontiraju kako na samom kampu, tako i prije njega, pripremajući se za vođenje programa. Od sudionika se očekuje spremnost na rad s mladima i s djecom raznih uzrasta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
    • Petrinja, Mala Gorica: Kamp se održava od 6. -12.8., a nalazi na području sela Mala Gorica i Dumače u blizini Petrinje uz izbjegličko naselje u koje su krajem 90-ih izbjegli Letničani s Kosova. Mnogi od njih su odselili iz naselja i izgradili vlastite kuće, ali u naselju još uvijek živi preko 250 osoba. Zadaća volontera u kampu je djeci svih godišta ponuditi edukativni i zabavni sadržaj, a u večernjim satima, svima u naselju i duhovni program. Kamp je izgrađen na profesionalnosti i dobrovoljnosti volontera, a rezultira duhovnim i profesionalnim rastom svih sudionika. Njihov trud biva višestruko nagrađen dobrodošlicom i toplinom ove male zajednice.
    • Livno: Kamp se održava sljedeći tjedan, od 9. -16.7. i u stvari se ne radi o kampu, već o duhovnom centru u Žabljaku pored Livna. Volonteri će biti smješteni u samostanu, a da budu siti i odmorni brinut će se drage sestre. Vođeni dobrim iskustvom Male Gorice, sličan program provodit će se i u Livnu: edukativne radionice, igre i duhovni program. Ovo mjesto nudi i jedan poseban mir koji proizlazi iz ljepote prirode. Dvorište samostana u kojem se odvija program je bajkovito: velika livada, predivni perivoj, potočić, drveni mostići i klupice za uživanje u svemu navedenome. U tom skladu čovjeka i prirode posebno se osjeti Božja blizina, a kako bi prisutni što bolje prepoznali Njegov rukopis, brinut će se duhovnik. Za kamp se prijavilo već oko 100 djece, što potvrđuje da postoji potreba za ovakvim sadržajima i potiče volontere da razvijaju ovu plemenitu ideju.

Donosimo nekoliko iskustava:

Maria Fundelić (23), voditeljica kampa u Livnu i sudionica kampa u Maloj Gorici dvije godine zaredom:

Volontiranje je za mene susret. Susret s Bogom i stvorenim svijetom na način da uložiš prije svega svoje vrijeme, a onda i vještine koje nisi ni znao da imaš. U tom susretu tada popunjavaš praznine osmjesima drugih ljudi ili obavljanjem određenog zadatka. Meni to donosi vedrinu i mir, uči me blagosti i strpljivosti. Ponekad plodove ne vidiš odmah, no to ne treba obeshrabriti jer svako zrno klije u svoje doba. Svima koji žele znati kako je to kad ti se smije od smijeha, može li se predozirati zagrljajima i ima li nešto sto je slađe od čokolade, preporučam ovogodišnje Magis volonterske kampove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina Šimić (27), veteran Male Gorice, pionir Livna, voditeljica Volonterskog centra SKAC.

Iako je svaki kamp lijepo iskustvo, ima nešto drugačije u Maloj Gorici. Mislim da posebnost ovog kampa leži u nesebičnom darivanju svakog uključenog i radost koja iz toga proizlazi. Ne sumnjamo da će se i u Livnu dogoditi isto, a nadamo se da će sva mjesta biti zahvaćena nekim ljetnim program.

VAŽNE INFORMACIJE:
RASPON GODINA: 18 do 35 godina
TERMINI
09. – 16. srpnja. 2017.2017. – Livno
06. – 12. kolovoza. 2017. – Mala Gorica
CIJENA ZA SUDIONIKE: besplatno
Prijaviti se možete na www.skac.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontakti: magisudruga@gmail.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.