(FOTO) Znanstveni skup na temu Zrinskih održan u Čakovcu uz brojne suorganizatore

Foto: sisačka biskupija

Peti međunarodni znanstveni skup “Zrinski od Bribirskih Šubića do Čakovečkih Zrinskih (1102.-1347.-1546.-1671.-1703.)“ u organizaciji Zrinske garde održan je u petak, 26. listopada u Čakovcu i subotu, 27. listopada u Sisku.

Cilj ovog znanstvenog skupa bio je sustavno predstavljanje rezultata znanstvenih istraživanja uloge i značenja Zrinskih i Frankopana u hrvatskoj povijesti i kulturi te kulturna suradnja i gospodarsko povezivanje područja na kojima su djelovali Zrinski i Frankopani, u ovom slučaju Čakovca, Siska i Zrina. Na ovogodišnjem skupu sudjelovalo je 12 predavača, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije i Crne Gore.

Suorganizatori znanstvenog skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Hrvatsko katoličko sveučilište, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“, Muzej Međimurja Čakovec, Međimurska županija, Zagrebačka nadbiskupija, Sisačka biskupija, Varaždinska biskupija, Matica hrvatska i Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“.

Na početku sisačkog dijela skupa sve okupljene pozdravili su predsjednik Zrinske garde Čakovec Đuro Bel, predsjednik Povjerenstva znanstvenog skupa mons. Juraj Kolarić i sisački biskup Vlado Košić koji je progovorivši o mučeničkoj povijesti rodnog mjesta Nikole Šubića Zrisnkog, podržao prijedlog osnivanja Instituta Zrinski, ali i pozvao odgovorne da i Zrin postane dio tog projekta.

Nakon radnog dijela gosti su posjetili sisačku katedralu, a zatim su se uputili i u Zrin. Tamo su u biskupovoj pratnji posjetili gradilište srušene župne crkve Našašća sv. Križa, stari grad i crkvu Sv. Marije Magdalene te pomoli se ispred spomen-križa za sve članove obitelji Zrinski kao i za sve stradale Zrinjane u Drugom svjetskom ratu.

Sva izlaganja s ovog skupa bit će objavljena u posebnom zborniku koji će se izdati i promovirati tijekom iduće godine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr