(FOTO) Župni zbor sa 60-godišnjim stažem

U nedjelju 12. studenoga Pjevački zbor Župe sveti Juraj u Trnju svečano je obilježio 60 godina svog neprekidnog i organiziranog djelovanja. Proslavu i slavljenički nastup svojim je dolaskom uveličao varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, koji je tim povodom i predvodio svečano misno slavlje, piše na stranicama Varaždinske biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako tradicija crkvenog pjevanja, u ovom slikovitom međimurskom mjestu u sastavu općine Donji Kraljevec, postoji mnogo duže, mješoviti četveroglasni pjevački zbor organizirano je počeo djelovati s prijelaza 1956. na 1957. godinu zahvaljujući tadašnjem župniku, vlč. Blažu Horvatu, i prvom kantoru Vladimiru Sinkoviću. Gospodin Sinković svjedok je tog vremena, no zbog bolesti su mu nažalost ograničene mogućnosti i aktivnosti. Usprkos tome, zbor ima sasvim dovoljno upornih i kvalitetnih pjevača. Primjerice, mještanka Đurđa Čavlek u zboru pjeva već 32 godine.

„Prije udaje sam također pjevala i to u staroj župi u Draškovcu gdje sam odrasla. Voljela sam odmalena pjevati, otac mi je također pjevao, i na poticaj tadašnjeg župnika našla sam se u zboru. Danas jasno ne mogu više bez toga. Pjesme posvećene Bogu daju mi snagu i uživam u tome“, kaže gospođa Đurđa.

Brojna gostovanja i priznanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60-godišnji zbor probe ima jednom tjedno, a po potrebi, uoči nastupa i priredbi, i češće. Pjevaju na tri nedjeljne mise. Na dvije u župnoj crkvi te jednoj u filijali, u susjednom Hodošanu. U župi imaju devet proštenja, za koja također imaju posebne nastupe. Od koncerata izdvajaju gostovanja u Lepoglavi, Velikoj Mlaki, Koprivnici, Prelogu, na Festivalu svete Cecilije u varaždinskoj katedrali, Petrijancu, Lendavi, Budimpešti, itd. Ponosni su na koncert za “Marijine obroke” koji organiziraju jednom godišnje u župnoj crkvi i na koji pozivaju susjedne zborove. Priznanjima i zahvalnicama ispunjen je zid u Društvenom domu nedaleko župne crkve. Kažu u šali kako ih ima još, samo ne stanu sve na zid.

Zbor vodi kantor Nenad Glavak. U zboru je 20 godina, a od 2000. godine na njegovu je čelu. Po zanimanju kuhar, glazbom se bavi amaterski. No, svojim odnosom prema glazbi, pravi je profesionalac i primjer drugima. Kao što šef kuhinje traži savršenstvo u svojoj kuhinji, tako i Nenad kao zborovođa traži isto od svojih pjevača. I ne zadovoljava se s ničim manjim od toga. Pravi je entuzijast, kažu pjevači, a svojim savjetom i iskustvom svakom je od velike pomoći.

„Moram biti iskren i reći kako sam doista zadovoljan angažmanom, trudom i izvedbom svojih pjevača. U šali im znam reći da ćemo tako dugo vježbati dok sve ne bude onako kako treba biti“, kaže kroz smijeh Nenad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Repertoar zbora nije nimalo jednostavan. Najmanje tisuću pjesama prošlo je kroz ruke i grla pjevača. Ipak, jednu skladbu posebno izdvajaju.

„Najdraža pjesma nam je “Vjerujem u te”. To je naša himna. S njome smo zarazili ne samo župu, već i dekanat, pa i cijelu biskupiju“, kažu u glas.

Hrana za dušu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih današnjih članova župnog zbora gospođa Jelena Kivač ima najduži staž. U zboru pjeva, naime, bez prekida pune 52 godine.

„Uključila sam se u crkveno pjevanje uoči svoje prve pričesti. Bivši župnik je odabrao nas dvanaest djevojčica koje smo pjevale na misi s odraslima. Pošto mi je i mama bila zborašica, gurala me i poticala, a isto su radile i ostale žene u zboru. Tako sam zavoljela pjevanje. Što me privuklo? Najprije znatiželja, a onda i ljepota pjevanja na misi. Naravno, i dobro društvo je imalo svoju ulogu“, kaže gospođa Jelena.

Josip Recek najnoviji član je zbora tek nekoliko godina, ali dovoljno dugo da mu se crkvena glazba zavuče duboko pod kožu.

„Volim glazbu, zapravo sve vrste glazbe, pa tako i duhovnu, a iskreno, u crkveni zbor privukao me moj sin koji pjeva u zboru još od svoje sedme godine. U zboru pjeva i njegova baka, pa je u jednom trenutku u crkvi pjevala gotovo čitava obitelj, ali kasnije su poslovne obaveze prorijedile sastav. Uživam u pjevanju, tu sam se našao. Osim duhovne nadogradnje, ovo je jedan ispušni ventil, čovjek se oslobodi od stresa. Hrana je to za dušu“, kaže Josip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazak pastira – blagoslov

Bez podrške župnika, kažu zboraši, ne bi bili tu gdje jesu. Sretni su s njime, a kao nagradu za njihov predan rad, između ostaloga, svake ih godine vodi na izlet. Uz to, župa je 2013. godine podržala i izdala “Svetođursku pjesmaricu” kantora Vladimira Sinkovića u kojoj se nalaze neke od najljepših pjesama koje zbor izvodi. Vlč. Darko Kelemenić blagoslovljen je dolaskom varaždinskog biskupa na proslavu velikog jubileja.

„Kada otac biskup dolazi u ovakvu malu sredinu, to nam znači jedan veliki blagoslov i istovremeno potvrdu onoga što zboraši rade. Ja im mogu zahvaliti puno puta na onome što rade, ali vjerujem da je posebno i njima kada im naš pastir osobno dođe zahvaliti“, dodaje vlč. Darko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.