Frankfurter Allgemeine objavio intervju s Benediktom XVI.

Benedikt XVI.
Foto: Claudio Celli/InterMirifica

Da je u tom trenutku imao dovoljno snage, naredio bi samo jednu stvar: da ga se zove “Vater Benedikt”, odnosno “Otac Benedikt”. To je želio papa emeritus u trenutku ostavke – jedna je od najznačajnijih i medijski snažno popraćenih izjava iz intervjua objavljenog u Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung, prenosi Radio Vatikan. U tom trenutku bio sam “previše slab i umoran”, povjerio je Benedikt XVI. njemačkom novinaru Jörgenu Bremeru uz dopuštenje da se to objavi u novinama jer – kako je rekao – “možda može biti od koristi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među temama koje su dotaknuli u polusatnom razgovoru Benedikt XVI. u vezi s objavljivanjem četvrte knjige svojih sabranih djela spomenuo je preinake u zaključcima svoga članka iz 1972. godine, o nerazrješivosti braka i mogućnosti davanja pričesti ponovno vjenčanima. Na novinarov upit je li na taj način želio zauzeti stajalište o pitanjima o kojima se raspravljalo na nedavnoj sinodi, Benedikt XVI. je odgovorio: “To je potpuna besmislica”, jer revizija knjige dovršena je još prije Sinode, prenosi IKA.

Potvrdio je da je u “odličnim odnosima” s papom Franjom: “Nastojim biti koliko je moguće tiši, no vjernicima je jasno tko je pravi papa – primijetio je Benedikt te završio razgovor mislima o Božiću i Svetoj zemlji, rodnom mjestu Isusa, Boga i čovjeka: “Ta je zemaljska dimenzija važna za ljudsku vjeru”.

Nakon razgovora Benedikt XVI. novinaru je pokazao medalje i uspomene na svoj pontifikat te rekao: “Ako želite, možete ih zadržati, ali jedino pod uvjetom da se time ne širi kult ličnosti”, našalio se umirovljeni papa njemačkim humorom prije povratka u tišinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.