Glazbenici, slikari i pisci na multimedijalnom Zrin festivalu od 2. do 9. lipnja

Foto: Zrin festival

Multimedijalni Zrin festival posvećen je svima koji su željni kulturnih priredbi u autentičnome banovinskom i posavskom prirodnom okruženju, počet će u nedjelju, 2. lipnja, a festivalske priredbe održat će se do 9. lipnja u Zrinu, Hrvatskoj Kostajnici, Komarevu, Topuskom, Sisku, Gorama i Hrvatskom Čuntiću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će u nedjelju biti otvoren koncertom Simfonijskoga puhačkog orkestra Hrvatske vojske koji će se održati na ostatcima gotičke crkve sv. Marije Magdalene u Zrinu, kraju gdje se rodio Nikola Šubić Zrinski i gdje su Zrinski stolovali 200 godina. U predivnoj prirodi uz rijeku Unu, u Hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici istoga će dana biti predstavljena zbirka pjesama Nikole Kristića koji će prirediti glazbeno-poetsku večer.

Prvi put festival otvara vrata crkve Sv. Katarine u Komarevu, 4. lipnja, koncertom Ensemble PRO ‘800 u sastavu Dani Bošnjak, flauta, Aleksandar Jakopanec, viola, Jasen Chelfi, violončelo i Domagoj Terzić, povijesna gitara, koji će uveličati 230. obljetnicu Župe u Komarevu.

Događanjima u Topuskom, koje je nedavno obilježilo 200. godina suvremenoga lječilišta i koje počiva na vrelima ljekovite termalne vode, povezat će se lječilišni turizam s kulturom. U suradnji s popovačkom udrugom likovnih stvaralaca “Moslavački štrk”, 6. lipnja bit će otvorena likovna izložba Između snova i uspomena, a nakon otvorenja izložbe održat će se koncert Hrvoja Pintarića, rog i Hrvatskoga gudačkog kvarteta u crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije (BDM).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program festivala, obogaćen je i promocijom dviju knjiga: “Historiografija o Zrinskima” i “Hrvatski povijesni atlas”, koje će u sisačkom Velikom Kaptolu 7. lipnja predstaviti autori, Krešimir Regan i Vlatka Dugački.

Festival će završiti koncertima što će se 8. lipnja održati u dvjema crkvama u srcu Banovine, u Gorama, 8. gdje će nastupiti Krešimir Lazar, violončelo i Krešimir Has, čembalo, te u župnoj crkvi sv Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću, gdje će nastupiti duo klarinetista, Abdul-Aziz Hussein i Ante Krpan.

Na sve priredbe Zrin festivala ulaz je slobodan, a održava se pod pokroviteljstvom dosadašnje hrvatske zastupnice u Europskome parlamentu Marijane Petir, sisačko-moslavačkoga župana Ive Žinića i petrinjskoga gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.