Gospa od Karmela – jedan od najljepših marijanskih blagdana

Foto: http://karmelbsi.hr

Na Gospu Karmelsku, danas, kao i svake godine, neki će od nas prisegnuti na doživotno nošenje škapulara kao znak nastojanja da se nasljeduje Krista poput Njegove majke, Marije. Neka ih blagoslovi Bog i Gospa od Karmela štiti, zagovara i čuva do časa smrti i prelaska u novi život!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djevica Marija je od sviju svetaca nebeskih najbliže Bogu, Ona mu je majka i savjetnica ali i naš najjači zagovor. Danas je blagdan Gospe od Karmela, baš na ovaj dan prije nekoliko stoljeća Marija je sišla sa Neba da snagu tog zagovora posvjedoči.

Blagoslovljena smrt i život vječni

Gospa od Karmela, poznate gore po proroku Iliji u Starom Zavjetu, začetnica je škapulara – blagoslovljenog dijela odjeće redovnika, ali i laika, koji ukazuje na potpuno predanje života u svete Marijine ruke i po njenim rukama Bogu Svemogućemu.

Tradicija kaže kako se 16. srpnja 1251. Marija se ukazala danas svetomu Šimunu Stocku iz Cambridgea kako bi odgovorila na njegov poziv za pomoći. Djevica Marija pred svecem se pojavila sa škapularom u ruci po kojemu će svima koji ga budu nosili biti na pomoć i uslišanje molitvi. Gospa mu je tada još obećala i da će svi koji budu pobožno nosili i umrli noseći škapular imati blagoslovljenu smrt i život vječni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škapular kao dio gornje odjeće nose redovnici: benediktinci, cisterciti, premonstrati i karmelićani, no može ga nositi i obični pobožni puk. Da bude jasnije, radi se o krpenim privjescima sa slikom Isusa i Marije, ali škapular može biti i medaljon koji sa jedne strane prikazuje sliku Srca Isusova, a s druge sliku Gospe Karmelske. Takvu medalju pri zamjeni treba blagosloviti.

Narav ljudske duše

Kada se govori o škapularu ili kakvom drugom znaku pripadnosti i odanosti Bogu i Crkvi, moramo imati na umu da ne smijemo pasti u zamku idolskog štovanja materijalnog. Škapular nije amajlija, kao ni krunica. Nemaju oni čudotvorne moći niti nas spašava taj platneni, metalni ili drveni komad materijala. Ono što nas spašava u nevolji, brizi, jest i uvijek će biti samo Bog. Naravno, ne treba nam nikakav opipljivi posrednik, ili još gore medij, da bi se obratili Bogu. On nas čuje i prije nego li Mu se obratimo, no zašto onda nosimo krunice, škapulare, medaljice, privjeske? Odgovor se krije u naravi ljudske duše.

Čovjek je duhovno biće kojemu je potreba za Bogom dio prirode, neovisno o tome koliko je i je li uopće religiozan. Ako jest, onda tu svoju potrebu, nadu, vjeru, ufanje, ljubav, čežnju, želi nekako oblikovati i prikazati. Zato izrađuje materijalne simbole; oni naravno ne predstavljaju Boga, ali čovjeka stalno podsjećaju na Njegovu blizinu. U trenucima kada mu je teško, kada mu je potrebna zaštita, kada je u napasti. Dovoljan je pogled na krunicu, škapular, medaljon, svetu sliku da se sjetimo tko smo, kamo pripadamo, koji nam je konačni cilj, i naposljetku, gdje ćemo svi jednom otići.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simbolika pripadnosti Bogu

Kada blagoslovimo tu materijalnu pripadnost Bogu, onda željezu, platnu ili drvetu dodajemo i duhovnu dimenziju. Ne, ne dajemo im mi dušu već Bog na njih izlijeva dio svoje sile, svoj blagoslov koji onda i mi koji ga nosimo, primamo. Netko pametniji je jednostavno napisao blagoslovljeni predmeti nose pečat i otisak Božjeg života. Ne radi se tu o nikakvoj magiji i magijskim silama, na magijskim predmetima nema ničeg religioznog, svetog, živog, oni ne simboliziraju pripadnost Bogu, već upravo suprotno, oni čovjeka udaljavaju od Boga. Magija  čovjeka uništava, iako ti predmeti često kao iznimno uspješnu varku nose sliku onoga što bi nas trebalo podsjećati na Uzvišenost.

 

Na Gospu Karmelsku, danas, kao i svake godine, neki će od nas prisegnuti na doživotno nošenje škapulara kao znak nastojanja da se nasljeduje Krista poput Njegove majke, Marije. Neka ih blagoslovi Bog i Gospa od Karmela štiti, zagovara i čuva do časa smrti i prelaska u novi život!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.