Gusarska bitka u Omišu 18. kolovoza

Omiš, 18.08.2018. - U luci u Omišu održana je tradicionalna rekonstrukcija bitke Omiških gusara protiv Mlečana. U rekonstrukciji su sudjelovala dva jedrenjaka, više malih brodica i stotinjak naoružanih sudionika, osim gusara tu su bili i članovi povijesnih postrojbi Kumpanije s Korčule, Kliških uskoka, Dubrovačkih trombunjera i Poljičana iz Društva Sv.Jure, Priko. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ms

I ove godine 18. kolovoza u Omišu će se uprizoriti Gusarska bitka, kojom će se rekonstruirati izvorna bitka iz 13. stoljeća u kojoj su omiški gusari pobijedili Mlečane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konferenciji za novinare u Splitu u četvrtak je rečeno kako je ovo 13. u nizu rekonstrukcija ove povijesne bitke, koja je postala je jedna od najprepoznatljivijih turističkih atrakcija u Dalmaciji.

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je kako se uprizorenje Gusarske bitke temelji na tradiciji Omiškog kraja, koja je postala uspješna turistička priča.

“Gusari su vladali od 12. do 15. stoljeća ne samo Omišom, nego i područjem srednje Dalmacije”, kazao je Stella.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica Turističke zajednice Omiša Petra Bartulović najavila je kako se na ovogodišnjoj Gusarskoj bitki u tom gradu očekuje više od 10.000 posjetitelja.

“Atraktivno uprizorenje ove bitke počinje u 20.30 sati, a u njoj je angažirano više od sto sudionika te mnoštvo manjih brodova i jedrenjaka”, poručila je Bartulović.

Rekonstrukcija bitke prikazuje borbu Mlečana na čelu sa zapovjednikom flote Akoncijem s Hrvatima, omiškim gusarima koje predvodi vladar Malduk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon teške borbe omiški gusari pobjeđuju te zapovijedaju Mlečanima plaćanje naknade u zlatnicima za prolaz Bračkim kanalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.