HBK i BK BiH izrazili zabrinutost zbog nejednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u BiH

Izražena je zabrinutost zbog nejednakopravnosti Hrvata s druga dva naroda u Bosni i Hercegovini i istaknuta potreba rada na svim razinama kako bi svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu BiH imao jednaka prava, priopćeno je danas sa XVI. zajedničkog zasjedanja Biskupske konferencije BiH i Hrvatske biskupske konferencije.

Banjalučki biskup i predsjednik Biskupske konferencije BiH Franjo Komarica i zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić predsjedali su jednodnevnim zasjedanjem koje je održano u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banja Luci, a na dijelu zasjedanja sudjelovao je apostolski nuncij Luigi Pezzuto koji je podsjetio na pismo kardinala Bertonea iz 2012. godine. Svete Stolica izrazila je u pismu zabrinutost glede budućnosti Katoličke Crkve u Bosni i Herecegovini.

Biskupi su razmatrali pokretanje novih inicijativa potpore koja bi uključila međusobnu povezanost i ispomaganje svećenika, župa i dekanata, a naglasak bi bio na pograničnim područjima, priopćeno je iz Tiskovnog ureda HBK.

 Uz potrebe u vlastitim biskupijama, traženje najboljeg načina odgovora na duhovne potrebe Hrvata katolika diljem svijeta, bila je također tema zajedničkog zasjedanja biskupa. Odlučili su da će ravnatelja Josipa Bebića na čelu Ravnateljstva dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu naslijediti Tomislav Markić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Upoznati s prošlogodišnjom akcijom koju Hrvatski Caritas u suradnji s Caritasom Biskupske konferencije BiH provodi od 2007. godine, biskupi žele da akcija “Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH” preraste u trajan oblik svjedočenja solidarnosti Crkve i hrvatskih građana s Crkvom i ljudima u BiH.

“Na osobit način pozivamo sve Hrvate katolike da mole za nova svećenićka i redovnička zvanja u hrvatskim misijama širom svijeta i u domovinskoj Crkvi kako bi uvijek bilo onih koji će u njima snažiti vjeru pradjedova i ljubav prema hrvatskom rodu i narodu”, stoji u priopćenju Tiskovnog ureda HBK-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ tiskovni ured hbk
Photo: www.bkbih.ba